Ex -Yu

Slovenci stvorili najmoćniji virus

Slovenci stvorili najmoćniji virus
Slovenci stvorili najmoćniji virus

LJUBLJANA - Trojica slovenačkih mladića privedena su zbog sumnje da su stvorili najmoćniji računarski virus na svijetu namijenjen provaljivanju u bankovne onlajn račune te krađu podataka. Istragu je sprovodila slovenačka policija u saradnji s američkim FBI-jem.

Agenti FBI u okviru međunarodne istrage usmjerene na informatički kriminal posjetili su Maribor zbog sumnje da je upravo iz Maribora krenuo virus, koji je u godinu dana u 190 država svijeta zarazio oko 69 miliona računara. Tako bi se nekolicina mladića mogla naći na crnoj listi američkih agenata.

Prema pisanju STA, nakon hapšenja trojice muškaraca policija je u svrhu istrage zaplijenila veći broj računarske opreme. Zbog osjetljivosti slučaja, ni policija ni FBI ne žele da otkrivaju više detalja o slučaju.

Trojica uhapšenih navodno su mlađa od 25 godina, žive u Mariboru, te studiraju na Fakultetu za računarstvo. Njihov virus oštetio je i neke poznate američke kompanije, te čak 40 banaka. Upravo se zato u slučaj uključio FBI.

"Istraga je u početnoj, intenzivnoj fazi u kojoj je zaplijenjeno mnogo računara i obavljeno je nekoliko razgovora sa slovenačkim državljanima", kazao je Leon Keder iz Generalne policijske uprave, koji sarađuje s FBI-jem. Prema pisanju slovenačkih medija, mariborski hakeri u saradnji sa španskom kompanijom "Mariposa" širili su virus širom svijeta. Sumnja se da su mladići sarađivali s španskom organizacijom kako bi ilegalnim putem zaradili veliku svotu novca. Inače, ta je kompanija još prošle godine osumnjičena za "mutna" poslovanja od strane kanadskog bezbjednosnog poduzeća "Defence Intelligence", španskog proizvođača antivirusnih programa "Panda Security", te centra "Georgia Tech Information Security".

Još početkom marta u "Mariposi" je nakon policijske akcije uhapšeno troje ljudi među kojima i vođa hakerske grupe Netkario, koji je sa pomagačima, Ostiatorom i Johnyloleanteom, širio virus te krao povjerljive podatke i identitete s bankovnih računa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije