Ex -Yu

Tajna policija prati vehabije

Tajna policija prati vehabije
Tajna policija prati vehabije

PODGORICA - Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) pojačala je posljednjih dana mjere nadzora osoba za koje se sumnja da su vehabije ili da su povezane sa njima.

Mjere praćenja i nadzora pojačane su nakon prošlonedjeljne sjednice Odbora za obnavljanje Narodnog vijeća Sandžaka i objelodanjivanja ideje o proglašenju autonomije Sandžaka koja bi obuhvatala i njegov crnogorski dio.

Takva ideja je u Crnoj Gori odbačena u redovima bošnjačkih političara i intelektualaca uz obrazloženje da su Bošnjaci uglavnom glasali sa nezavisnost Crne Gore.

Predsjednik Odbora za obnavljanje Narodnog vijeća Sandžaka Džemail Suljević kazao je juče da ideja o proglašenju autonomije Sandžaka, koja bi podrazumijevala i njegov crnogorski dio, nije napad na teritorijalni integritet države.

"Sandžak je sadašnja i buduća stvarnost i ta stvarnost se ne može ničijom pričom i nasiljem izbrisati", kazao je Suljević i optužio Srbiju i Crnu Goru za stogodišnju "diskriminaciju, asimilaciju, anticivilizacijsku podelu i čerupanje Sandžaka".

Podgorički list "Dan" juče je objavio da je pod pažnjom tajne policije više osoba iz Plava, Gusinja, Rožaja i Bijelog Polja, navodno povezanih sa vehabijama.

Prema podacima tajne policije, u Crnoj Gori je prije nekoliko godina živjelo oko 120 vehabija, uglavnom na sjeveroistoku zemlje, te u Podgorici i Ulcinju, a finansiraju ih islamske humanitarne organizacije.

Osudili pjesmu o Bin Ladenu

Iz Islamske vjerske zajednice (IVZ) u Makedoniji odbacili su svaku povezanost sa video-klipom, koji se je pojavio na Internetu, u kojem se na albanskom jeziku pjeva pjesma o Osami bin Ladenu. IVZ je osudila pjesmu i pozvala albanske partije u Makedoniji da se izjasne o ovom slučaju. Tekst i video-spot najvjerovatnije su napravile radikalne islamske grupe na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije