Ex -Yu

Sud ubrzava suđenje Karadžiću

Sud ubrzava suđenje Karadžiću
Sud ubrzava suđenje Karadžiću

HAG - Haški tribunal razmatra mogućnosti ubrzanja postupka protiv nekadašnjeg predsjednika RS Radovana Karadžića jer, prema najnovijim procjenama, suđenje neće moći da bude završeno do jula 2013. godine.

Sudsko vijeće procjenjuje da bi izvođenje dokaza moglo da bude okončano do januara 2069. godine ako se bude radilo pet dana u nedjelji, a presuda bi mogla da se očekuje u avgustu iste godine ili u aprilu 2014. godine, saopštio je juče na statusnoj konferenciji predsjedavajući sudija Ož Gon Kvon. Ranija procjena Vijeća bila je da će suđenje trajati tri godine i da će biti završeno do kraja 2012. godine. Procjena odbrane je da izvođenje dokaza neće biti završeno prije februara 2015. godine.

Karadžićev glavni pravni savjetnik Piter Robinson sugerisao je da se suzi obim optužnice, jer je "moguće da je obim optužnice prevelik da bi se suđenje moglo kontrolisati.        

Sudsko vijeće je tužilaštvu i odbrani odobrilo po 300 sati za izvođenje dokaza. Optužba je od početka svog dokaznog postupka 69. aprila do sada iskoristila oko 41 sat i, kako se čulo u raspravi, spremna je da vrijeme izvođenja dokaza smanji na oko 280 sati, ako joj se odobri da veći broj dokaznog materijala preda putem podnesaka.

Karadžić je obećao da više neće čitati čitave pasuse iz dokumenata koji se pokazuju svjedoku, ali se usprotivio tome da suđenje postane "papirno", odnosno da se u dokaze uvodi više pisanog materijala.

Prema Karadžićevom mišljenju, "sve mjere racionalizacije za ubrzanje i efikasnost idu na štetu optuženog". On je ocijenio da ovaj proces "boluje od nedostatka dokaza, da je svrha da se po svaku cijenu osudi optuženi".

Povodom Karadžićeve tvrdnje da je "prema presuđenim činjenicama svaki Srbin kriv, a predsjednik najviše", predsjedavajući sudija je konstatovao da je "siguran da nijedan dio presuđenih činjenica ne govori da su svi Srbi krivi" i da to "ne proizilazi iz činjenica".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije