Ex -Yu

Lobiranje za Sandžak u američkom Kongresu

Lobiranje za Sandžak u američkom Kongresu
Lobiranje za Sandžak u američkom Kongresu

PODGORICA - Američki kongresmen Kejt Elison obećao je delegaciji Bošnjaka da će uskoro u Vašingtonu aktuelizovati pitanje kršenja ljudskih prava bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, kao i "potrebu ostvarenja autonomije Sandžaka".

U Njujorku su se, kako pišu podgorički mediji, sa Elisonom sastali predstavnici sandžačkih Bošnjaka iz Crne Gore i Srbije - pomoćnik sandžačkog muftije i glavni imam novopazarskog Medžlisa Senad Halitović, Smaile Srdanović, predsjednik Islamske zajednice Plav-Gusinje u SAD, Zead Ramadan, predsjednik Vijeća američko-islamskih relacija iz Njujorka, i bošnjački biznismeni Mersim Ziljkić i Feriz Muratović.

Srdanović je medijima rekao da smatra da narod u Sandžaku treba da odluči o njegovom statusu na "krajnje demokratski način" i najavio da će djelovanje Bošnjaka u dijaspori ići u tom smjeru. "Jasno je da su cepanjem Sandžaka na pola pocepane familije - jedan brat je u Sandžaku u Crnoj Gori, drugi u Sandžaku u Srbiji", kazao je Srdanović. On je rekao da je prilikom boravka u Crnoj Gori i Srbiji vidio šta se dešava na granicama i kakve su kontrole, i da može da kaže da je za "one koji živi u Americi to nevjerovatno". "Smatram da će Sandžak vremenom dobiti svoju autonomiju i da će naš narod ostvariti sva prava", rekao je on.

Tadić: Sa državom se vode razgovori, a ne pregovori

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je, povodom situacije u Sandžaku, da "nije evropska praksa da političke razgovore vode predstavnici vjerskih zajednica", ali da će Srbija uvijek biti posvećena rješavanju statusa vjerskih zajednica i nacionalnih manjina. Povodom poziva glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića da zvanični Beograd pregovara s njim o stanju u Sandžaku Tadić je rekao da "niko ne može da pregovara sa državom jer je država jedna i niko ne može biti druga pregovaračka strana državi". "Sa državom se mogu voditi razgovori o modalitetima kako rešavati problem neke zajednice, a ne pregovori", istakao je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije