Gradovi

Azila za životinje u Rakovici

Gradska uprava namjerava ovih dana uplatiti dio sredstava za otkup zemljišta u Rakovici, gdje bi bio izgrađen azilantski centar za smještaj napuštenih životinja.

Iako je Gradska uprava u budžetu planirala sredstva za zemljište, skoro dvije godine traju problemi s pronalaskom adekvatne lokacije za izgradnju ovog centra.

"Narednih dana bi trebalo da ostvarimo kontakte i damo inicijalna sredstva za otkup zemljišta u Rakovici. Činimo ono što je moguće u oskudici sredstva. Prošle godine smo imali 100.000 KM na raspolaganju, a ove godine 50.000 KM", rekao je Hamdo Karić, pomoćnik gradonačelnika za komunalne poslove.

Riječ je o zemljištu kod Kampusa za odvikavanje od droge, gdje postoji nekoliko dunuma neiskorištene zemlje, koja bi, kako ističe Karić, bila odlična lokacija da na njoj bude formiran azilantski centar za napuštene životinje.

"Ovo zemljište bi potpuno odgovaralo, jer bi, pored udomljavanja napuštenih životinja, štićenici Kampusa mogli da rade u tom centru i da im to bude program resocijalizacije", rekao je Karić.

Dodao je da bi objekat bio stavljen na raspolaganje udruženjima za zaštitu životinja da njime upravljaju i da ga koriste.

Raniji prijedlozi lokacija na kojima bi bio izgrađen centar ocijenjivani su kao neadekvatni. Zemljište u Vogošći, za koje je saglasnost dao Zavod za planiranje KS, takođe nije prihvaćeno zbog nepostojnja pristupnog puta.

Prema Karićevim riječima, Gradska uprava nema dovoljno razumijevanja općina i Kantona Sarajevo za ovaj problem.

"Grad Sarajevo na raspolagnaju nema ni jedan kvadrat zemlje, a Kanton Sarajevo u prostornom planu jedan ovakav projekat uopće nije predvidio", kazao je Karić.

Abid Šarić, ministar privrede Kantona Sarajevo, ističe da će podržati napore Gradske uprave u realizaciji ovog projekta.

"Zbrinjavanje pasa lutalica i napuštenih životinja je veliki problem u Kantonu Sarajevo. Slažemo se da je lokacija u Rakovici odlična ideja. Mogu obećati u ime ovog ministarstva da ćemo dati punu podršku projektu kad dođe do njegove konkretne inicijative", rekao je Šarić.

Iz Gradske uprave upozoravaju da ove godine nije planirano dovoljno sredstva za poslove Kafilerijske službe, koja djeluje u sastavu Komunalnog preduzeća "Rad".

Pomoćnik gradonačelnika za komunalne poslove kaže da u kafileriji nema dovoljno prostora za duže zadržavanje nezbrinutih i zalutalih životinja.

"Prema našim procjenama, bilo je potrebno minimalno 500.000 KM. Mi smo tražili 700.000 KM kako bi proširili kapacitete kafilerije na deponiji 'Rada' kako bismo smjestili što veći broj pasa. Ne bi to bilo prihvatilište, ali bi barem imali mogućnost da ih duže držimo u karantinu", objašnjava Karić.

Dodaje da je Kanton Sarajevo prvobitno u potpunosti bio ukinuo grant za kafeleriju, a potom je izdvojeno 300.000 KM, kao grant "Radu".

"Ne znamo u kojoj mjeri ćemo tu komunalnu djelatnost ostvariti u ovoj godini, ali sam potpuno siguran da će biti problema u pokrivanju troškova", kaže Karić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije