Atletika

Amel Tuka i Lucija Kimani najbolji atletičari BiH u 2015. godini

Amel Tuka i Lucija Kimani najbolji atletičari BiH u 2015. godini
Amel Tuka i Lucija Kimani najbolji atletičari BiH u 2015. godini

SARAJEVO – Skupština Atletskog saveza BiH (AS BiH), koja je imala izvještajni i izborni karakter, održana je danas.

Na Skupštini su uručena brojna priznanja i zahvalnice, koje su sportistima, trenerima i  atletskim radnicima dodijelili Evropska atletika i Atletski savez BiH.

Amel Tuka je proglašen je za najboljeg atletičara Bosne i Hercegovine u kategoriji seniora u 2015. godini, a najbolja atletičarka je Lucia Kimani.

Rusmir Malkočević je najbolji atletičar u kategoriji juniora, a Nikolija Stanivuković u kategoriji juniorki, dok su u kategoriji mađih juniora to priznanje dobili Belmin Mrkanović i Mediha Salkić.

Najbolji atletski trener Bosne i Hercegovine u 2015. godini je Jasmin Mujić, a Borislav Đurđević je proglašen najboljim atletskim radnikom. Specijalno priznanje za doprinos razvoju atletike u BiH osvojio je Nijaz Kapetanović.

 Specijalno priznanje za ostvarene plasmane na međunarodnim takmičenjima u 2015. godini dobili su Dušan Babić, Tanja Marković, Gorana Cvijetić, Dejan Mileusnić, Marko Jovičić, Mladena Petrušić, Osman Junuzović, Mesud Pezer, Mahir Kurtalić, Bojan Stanišić, Katarina Lemez i Rahima Zukić.

Priznanja za najbolje klubove u 2015. godini dobili su AK Borac Banja Luka u konkurenciji žena i AK Zenica u konkurenciji muškaraca.

Neđo Đurović je dobio priznanje za ukupan doprinos razvoju atletike, Radislavka Račić za žene lidere u atletici, a Nebojša Matijević za izuzetan trenerski rad.

Upravni odbor AS BiH ocijenio je protekli period za bh. atletiku kao jedan od najsupješnijih u historiji ovog Saveza, te naglasio da su u tom višegodišnjem vremenskom periodu, uprkos svim teškoćama i izostanku kvalitetne podrške države, postignuti istorijski rezultati.

''Zlatni period'' bh. atletike počeo je srebrenom medaljom Hamze Alića na evropskom dvoranskom prvenstvu 2013. godine u Göteborgu, nastavljen je brojnim uspjesima bh. atletičara među kojima i zlatom Mesuda Pezera na evropskom juniorskom prvenstvu Rijetiju iste godine, a zaključen je bronzom Amela Tuke na ovogodišnjem svjetskom prvenstvu u Pekingu, što je ocijenjeno kao najveći rezultat u historiji bh. atletike.

Uz odlične rezultata na sportskom polju i pozitivne promjene do kojih su oni doveli, Upravni odbor je ukazao i na niz problema sa kojima se Savez i klubovi suočavaju u svom radu, a koji nisu samo rezultat evidentno slabe podrške sportu, već dobrim dijelom i vlastitih slabosti.

 Izvještaj će poslužiti kao dobra polazna osnova za rad novoizabranog Upravnog odbora ASBiH. Na prijedlog entitetskih atletskih saveza, u naredne četiri godine na funkcijama predsjednika i potpredsjednika smjenjivat će se Suad Kaknjo, Goran Bošnjak i Đurđica Šišul, s tim da će u prvih 16 mjeseci predsjednik biti Suad Kaknjo.

Za članove Upravnog odbora izabrani su još: Hajrudin Buza, Neđo Đurović, Borislav Đurđević, Vahida Kozić, Željko Petrović i Bojan Ubiparip. Za članove Nadzornog odbora izabrani su Vinko Galušić, Mehmed Lokmić i Krsto Petrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije