Atletika

Atletičari iz Kenije slavili na maratonu u Istanbulu

Atletičari iz Kenije slavili na maratonu u Istanbulu
Foto: N.N. | Atletičari iz Kenije slavili na maratonu u Istanbulu

Atletičar iz Kenije Felix Kimutai pobjednik je 40. Vodafone maratona u Istanbulu, a njegova sunarodnjakinja Ruth Chepngetich slavila je pobjedu u ženskoj konkurenciji.

Chepngetich i Kimutai jedinu su interkontinentalnu trku na svijetu u dužini od 42 kilometra istrčali u rekordnim vremenima.

Chepngtetich je odbranila prošlogodišnju titulu i ostvarila rekord trke s vremenom od 2 sata 18 minuta i 35 sekundi.

I njen sunarodnjak Kimutai je postavio novi rekord utrke s vremenom od 2 sata 9 minuta i 57 sekundi.

Blizu 30.000 profesionalnih učesnika učestvuje na maratonskoj trci koja je jutros startala na azijskoj strani istanbulskog Mosta šehida 15. jula, ranije poznatog kao Most na Bosforu.

Riječ je o 40. Vodafone maratonu čija ciljna linija se nalazi na istorijskom Trgu Sultanahmet na evropskoj strani Istanbula.

Ovogodišnji istanbulski maraton trči se pod motom “Trči u Istanbulu za zdravu budućnost“, a učestvuju atletičari iz više od stotinu država.

Uporedo s maratonom za profesionalce, transkontinentalne trke na 15, deset i osam kilometara trčalo je i oko 100.000 rekreativaca u različitim kategorijama.

Istanbulski maraton jedan je od 17 najvećih maratona u Evropi kojeg organizuje Grad Istanbul uz sponzorstvo kompanije Vodafone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije