Atletika

Atletski klub Banjaluka: Rezultati dobri, finansije kaskaju

Atletski klub Banjaluka: Rezultati dobri, finansije kaskaju
Atletski klub Banjaluka: Rezultati dobri, finansije kaskaju

Iza atletičara Banjaluke je još jedna uspješna godina titule bh. prvaka, dobri nastupi na međunarodnim takmičenjima, oboreni rekordi te izboren nastup na Kupu šampiona u krosu. Ipak, do puta u Portugal najvjerovatnije neće doći.

"Atletičarke su izborile nastup na Kupu šampiona pošto su najbolje u BiH, ali najvjerovatnije ekipa u februaru neće putovati u Albufeiru zbog nedostatka novca, kao što nismo išli ni prethodnih godina. Dalek je put, trebalo bi da ide šest do osam atletičarki i ako se nešto bitnije ne promijeni, nećemo nastupiti", rekao je Goran Panić, terener u AK Banjaluka.

Banjalučani su nastupili na 73 takmičenja ove godine.

"Ova godina bila je uspješnija od prethodnih, zahvaljujući našim članovima i prijateljima kluba. Cilj nam je da i u buduće svake godine budemo uspješniji na svim poljima. Bilo je dobrih rezultata", istakao je Panić i dodao:

"Aleksandra Roljić je prvakinja BiH u pionirskoj konkurenciji i u konkurenciji mlađih juniorki, osvajala je medalje na međunarodnim takmičenjima, oborila je pionirski rekord BiH na 800 metara na mitingu u Beču... Srđan Samardžić bio je četvrti na Prvenstvu Balkana u polumaratonu, a peti u maratonu, Ivana Macanović bila je peta na juniorskoj Balkanijadi na 200 metara, takođe juniorska je prvakinja BiH na 100 i 200 m...

Roljićeva će naredne godine pokušati da ostvari normu za Svjetsko prvenstvo za mlađe juniore, atletičare očekuju i balkanska prvensta, te mnoga druga važna takmičenja u BiH i inostranstvu. U AK Banjaluka ponosni su na sve atletičare  takmičare, ali i na one najmlađe, koji idu u školu atletike.

"Kada smo prije tri godine pokrenuli školu atletike, bilo je tridesetak djece, sada ih je oko 100 i broj se povećava. Imaju talenta, neki su već takmiče poput Marije Mršić, Nike Popić i Kristijana Roljića, koji je već postigao zapažene rezultate i oborio pionirski rekord BiH na 800 m", rekao je trener Banjaluke.

Kao i većinu klubova u BiH, i AK Banjaluka muče finansije. Za normalno funkcionisanje kluba godišnje je potrebno između 40.000 i 50.000 KM, a Banjalučani su u 2016. imali budžet od oko 20.000.

"Daleko je to od idealnog, ali snalazimo se. Teško je obezbijediti novac", istakao je Panić.

 

73 takmičenja bila su u kalendaru AK Banjaluka 2016.

5 rekorda BiH u 2016.

8 rekorda RS u 2016.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije