Atletika

Atletski savez BiH predstavio tim za Evropsko prvenstvo u Cirihu

Atletski savez BiH predstavio tim za Evropsko prvenstvo u Cirihu
Atletski savez BiH predstavio tim za Evropsko prvenstvo u Cirihu

Evropsko prvenstvo u atletici od 12. do 17. avgusta održaće se u Cirihu, na legendarnom "Lecigrund" stadionu. Našu zemlju na ovom velikom takmičenju, zahvaljujući velikim naporima Atletskog saveza BiH, predstavljaće četiri atletičara koji su ispunili normu.

To su Hamza Alić i Kemal Mešić u bacanju kugle, Amel Tuka u trci na 800 metara i Dejan Mileusnić u bacanju koplja. Zanimljivo, sva četvorica bh. predstavnika imaju lične najbolje rezultate koji bi ih mogli odvesti do finala. Naravno, kao i uvijek, najviše se očekuje od bacača kugle, prije svih od Alića, koji ima evropsko srebro iz dvorane.

"Moj cilj uvijek je plasman u finale, pa je tako i ovoga puta pred Evropsko prvenstvo na otvorenom. Ako bih ostvario plasman u finale, onda bih bio zadovoljan. Sve ispod toga ne bi zadovoljilo moje ambicije. Ipak, moram reći da nisam zadovoljan formom u kojoj se nalazim. Na posljednjim takmičenjima nisam bio na nivou koji bismo željeli i moj trener i ja. Međutim, to ne znači da u Cirih idem sa bijelom zastavom. Naprotiv, daću sve od sebe da se domognem finala, a mislim da će za to biti potreban hitac od 19,70 metara. Da se nalazim u formi od prije godinu dana, kada sam osvojio dvoransko srebro, onda bih i pred ovo takmičenje razmišljao o nekom od odličja. Ovako, nadam se finalu i s tim bih bio zadovoljan", kaže Alić.

Za razliku od njega, Mešić iza sebe ima odličnu sezonu, tokom koje je ostvario najbolji hitac od 20,18 metara. Ipak, prije tri sedmice povrijedio je prst ruke, što ga je izbacilo iz ritma.

"Iskreno, ne znam šta da očekujem od svog nastupa u Cirihu. Bio sam u odličnoj formi imao sam nekoliko hitaca oko i preko 20 metara. Međutim, povreda palca me dosta poremetila. Ispao sam iz treninga i trenutno ne mogu ocijeniti svoju formu. Bez obzira na to, potpuno sam fokusiran na utorak, kada ću dati sve od sebe da ostvarim hitac vrijedan finala. Osam mjeseci sam se pripremao za nastup u Cirihu, koji je grad atletike. Prije tri mjeseca su sve karte rasprodane i biće zaista sjajna atmosfera. Siguran sam da će mi adrenalin proraditi prilikom izlaska na 'Lecigrund', pa mi možda i to pomogne", zaključio je Mešić.

I preostala dvojica bh. atletičara mogu se nadati dobrim rezultatima. Mileusnić je ove godine rezultatom 80,40 metara postavio novi državni rekord, a kada bi takav hitac imao na Evropskom prvenstvu, mogao bi se nadati finalu. Tuka se nalazi u odličnoj formi i stalno trči na granici državnog rekorda. Stoga se u AS BiH nadaju da bi on mogao, ako ništa drugo, postaviti novi bh. rekord na 800 metara.

Prvi će od bh. predstavnika na borilište izaći bacači kugle, čije su kvalifikacije na programu 12. avgusta, u 10 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije