Atletika

Bh. atletičarka Lusija Kimani na pripremama u Keniju

Bh. atletičarka Lusija Kimani na pripremama u Keniju
Bh. atletičarka Lusija Kimani na pripremama u Keniju

Bh. atletičarka Lusija Kimani pripema se u Keniji za narednu sezonu u kojoj joj je osnovni cilj da ispuni normu za Olimpijske igre koje će 2012. godine biti održane u Londonu.

Ona trenira u staroj i provjerenoj bazi, mjestu Iten, koje se nalazi na 2.400 metara nadmorske visine i gdje su temperature od 22 stepena Celzijusa.

"Poslije odmora od naporne sezone i nakon što sam zaliječila povredu skočnog zgloba počela sam sa pripremama. U Itenu imam odlične uslove za rad. Dnevno prelazim između 15 i 20 kilometara, a radim i u teretani, tako da sve funkcioniše kako treba", rekla je Kimanijeva.

Bh. atletičarka je ove sezone dva puta istrčala olimpijsku A normu, na maratonima u Zagrebu i Beogradu, ali zbog administrativnih razloga koji su imali organizatori takmičenja, Svjetska atletska federacija nije priznala te rezultate.

"Vjerujem da neće biti problema da Lusija ispuni normu. Važno je da ima vrijeme koje je bolje od norme koja iznosi 2:37,00 i da bude zdrava. Planirali smo da nastupi na maratonu u Dubaiju, ali neće trčati jer je izgubila mjesec dana treninga zbog povrede. Nastupiće na nekom od maratona početkom marta", rekao je Siniša Marčetić, Lusijin suprug i trener.

Pripreme pomoglo i Ministarstvo za porodicu omladinu i sport

Kimanijeva je ove godine bila prva na prvenstvu BiH u disciplinama 3.000 metara i 5.000 metara, prva na ekipnom prvenstvu BiH na 3.000 metara, slavila je na maratonu u Zagrebu, kao i na trkama u Lošinju i Dizeldorfu. Popravila je i rekord BiH u maratonu koji iznosi 2:34,57, dok je tokom maratona na Svjetskom prvenstvu morala da odstane zbog povrede koljena.

U 2012. godini cilj su joj još bolji rezultati, tako da će pokušati da pripreme u Keniji maksimalno iskoristi.

"Ovdje su odlični uslovi za treninge. Na pripremama je dosta atletičara iz cijelog svijeta, a predvodi ih svjetska rekorderka u maratonu Pola Redklif, koja se sprema da osvoji zlato na Igrama u Londonu. Drago nam je što smo i ove godine u Itenu, a da realizujemo dio priprema pomoglo nam je Ministarstvo za porodicu omladinu i sport u Vladi Republike Srpske, koje je Lusiji naknadno dodijelilo stipendiju na osnovu rezultata u 2011. godini. Na tome smo im veoma zahvalni", istakao je Marčetić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije