Atletika

Brat Moa Faraha odrastao u bijedi

Brat Moa Faraha odrastao u bijedi
Brat Moa Faraha odrastao u bijedi

Mo Farah je osvojio zlata na 5.000 i 10.000 m na OI u Londonu, postavši nacionalni heroj. Ipak, i pored sveg uloženog truda znao je da je u životu imao mnogo sreće.

Mo (29) je rođen u ratom zahvaćenoj Somaliji i odrastao je u bijedi sa tri sestre i dva brata, od kojih je jedan blizanac Hasan. Jedne večeri, sa navršenih osam godina, njihovi roditelji sakupili su snagu da donesu tešku odluku - troje od šestoro djece poslali su u Veliku Britaniju, dok je ostalo troje bilo primorano da odrasta u najgorim životnim uslovima. Mo je otišao, Hasan je ostao. Mnogo godina kasnije su kao dvadesetogodišnjaci dobili priliku da se ponovo vide. Uz mnogo zagrljaja, suza i spuštenih pogleda, njih dvojica su se ponovo ujedinili.

"Mo i ja smo kao djeca bili nerazdvojni. Osam godina smo spavali u istom krevetu, jeli iz istog tanjira. Niko nije mogao da nas razlikuje koliko smo ličili jedan na drugog. A onda je došao taj trenutak kada je on otišao, a ja sam ostao. Bilo mi je teško. Srce mi je puklo i do dana današnjeg osjećam neku prazninu. Znam da je i njemu tako", rekao je Hasan Farah.

Novinari lista "Mail on sunday" došli su tokom OI u Londonu u posjetu Hasanu Farahu u Hargeišu, grad u sjevernoj Somaliji, u kojem on živi. Kaže da je svaku veče sjedio uz TV i navijao za brata.

"Dok je Mo trčao, nosio sam dres Velike Britanije i navijao iz sveg srca. Uhvatim sebe da razmišljam o tome da li bih i ja bio atletičar da sam bio na njegovom mjestu", kaže Hasan koji ima suprugu i petoro djece i planira da i on jednom ode u Evropu. Uspješan je inženjer telekomunikacija, a porodici i sebi obezbijedio je udoban i moderan dom, koliko je to moguće u ratom razrušenoj Somaliji. Kaže i da mu je Mo otkrio da njegova supruga očekuje blizance.

"Obradovao sam se. Ko zna, možda ih i ja dobijem", rekao je Hasan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije