Atletika

Britanci žarko žele Jamajčanina na trci: Bolt ugasio porez

Britanci žarko žele Jamajčanina na trci: Bolt ugasio porez
Britanci žarko žele Jamajčanina na trci: Bolt ugasio porez

Britanci rade sve kako bi Usein Bolt nastupio na mitingu Dijamantske lige u Londonu, pa je tako britanski ministar finansija Džordž Ozborn ukinuo plaćanje poreza za ovo takmičenje.

Olimpijski šampion i svjetski rekorder Usein Bolt nije se takmičio na mitingu u Londonu od 2009. zbog poreskih pravila, koja bi mu znatno smanjila bankovni račun. Britanska poreska pravila utvrđuju obavezu da svi strani sportisti plate porez ne samo na zaradu na mitingu, već i na cjelokupni prihod, uključujući sponzorske ugovore. Tako, na primjer, ako Bolt trči godišnje u šest trka, od kojih je jedna u Britaniji, poreznici će mu uzeti jednu šestinu od ukupnih prihoda do sponzorskih ugovora. U periodu 2009 - 2010. godine britanski poreznici su na ime ovog poreza prikupili 68 miliona funti i od toga je sedam miliona došlo od vrhunskih sportista. Inače, timski sportovi su oslobođeni ovog poreza. Jamajčanin je negodovao zbog poreza, a pa je Ozborn preuzeo stvar u svoje ruke.

On smatra da je tom odlukom napravio veliki korak za ljubitelje "kraljice sportova", pa se očekuje da za miting, koji će biti održan 27. jula na Olimpijskom stadionu, bude rasprodato svih 80.000 karata. Boltov menadžer Riki Sims nije potvrdio da će svjetski rekorder trčati u Londonu.

"Miting je samo dvije nedjelje prije Svjetskog prvenstva u Moskvi, što znači da je prilično kasno. Ali, radi se o Londonu i Olimpijskom stadionu, što je samo po sebi privlačno", rekao je Boltov menadžer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije