Atletika

Dopingovano 99 odsto Rusa na OI?

Dopingovano 99 odsto Rusa na OI?
Dopingovano 99 odsto Rusa na OI?

Rusija je optužena da je imala doping program u stilu Istočne Njemačke za sportiste na Olimpijskim igrama u Londonu, kao i da je korupcijom to sve prikrila.

Njemačka televizijska mreža tvrdi da je 99 odsto ruskog olimpijskog tima koristilo doping, kao i da su svi pozitivni testovi prikriveni.

Za zvaničnike koji su umiješani u taj skandal kaže se da su iz Ruske antidoping agencije, laboratorije za kontrolu dopinga u Moskvi i Međunarodne asocijacije sportskih federacija.

Dokumentarac koji je snimio istraživački novinar Hajo Zepelt generalni direktor Svjetske antidoping asocijacije Dejvid Hauman je nazvao šokantnim, ali je najavio da će pokrenuti istragu, piše B92.

Olimpijska šampionka na 800 metara Marija Savinova i maratonka Lilija Šobuhova su optužene da su koristile zabranjene supstance u tom dokumentarcu.

Savinova je navodno pred kamerom, neznajući da je neko snima, priznala da je koristila doping, dok je Šobuhova navodno dala 450.000 evra Ruskoj atletskoj federaciji da bi prikrila svoj pozitivni test.

Šobuhova je višestruka pobjednica maratona u Čikagu, gdje je prije tri godine postala druga najbrža žena na svijetu, iza Pole Redklif.

Njoj su već oduzete te pobjede i moraće da vrati novčanu nagradu jer su u njenom biološkom pasošu pronađeni čudni podaci.

Rusija je osvojila najviše medalja na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju ranije ove godine, a niko od sportista iz zemlje domaćina nije bio pozitivan na doping.

Zepelt je navodno do svih podataka došao zahvaljujući doušnicima, od kojih je jedna Julija Stepanova, ranije poznata pod prezimenom Rusanova, koja se takmičila na 800 metara, ali je suspendovana zbog nepravilnosti u biološkom pasošu.

Njen suprug Vitalij Stepanov je bivši zvaničnik Ruske antidoping agencije.

Stepanova tvrdi da su je njeni treneri ohrabrivali da drži "čiste" uzorke urina u zamrzivaču za potrebe testiranja tokom treninga.

U dokumentarcu se tvrdi i da je Ruski atletski šampionat bilo mjesto za doping, pošto se na jednom snimku vidi trener Stepanove koji dijeli pilule sportistima.

"Treneri izaberu djevojku, daju joj pilule i šalju je dalje. I sledećeg dana bi ona bila kažnjena, a oni bi rekli: Naći ćemo drugu”, rekla je Stepanova.

Ruska antidoping agencija je nadovno bila ta koja je odlučivala za koga će se javno objaviti da je pozitivan.

"Ako je u pitanju nepoznat sportista, test ostaje pozitivan. Ali, ako je neko poznat ili mlad, kandidat za medalju, onda je to greška, i to se ne prijavljuje", rekao je suprug Stepanove.

U sportovima kao što su plivanje, skijanje ili dizanje tegova nije bilo testova, tvrde pojedini izvori medija.

Povodom optužbi prvi se oglasio samo predsednik Ruske atletske federacije Valentin Balahničev, koji je rekao da je to gomila laži.

"Mogu samo da kažem da se radi o gomili laži i da su optužbe nepravedne", rekao je Balahničev i dodao da će kasnije u toku dana iznijeti širi komentar na optužbe.

Ruska antidoping agencija je saopštila da ne postoje nikakvi dokazi za navedene optužbe.

"Oni nemaju činjenice ili dokumenta kojima bi potkrepili optužujuće tvrdnje o kršenjima antidoping pravila", rekao je direktor Nikita Kamajev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije