Atletika

Faris Ibrahimpašić - šampion u farmerkama

Faris Ibrahimpašić - šampion u farmerkama
Foto: N.N. | Faris Ibrahimpašić - šampion u farmerkama

Jedno sasvim obično oktobarsko poslijepodne u kojem je student treće godine pravnog fakulteta, na nagovor druga Eldina Omerovića, bh. dizača tegova, u patikama i farmerkama istrčao 400 metara za samo 55 sekundi, odrediće sudbinu novog prvaka BiH na 400 metara Farisa Ibrahimpašića, člana AK Sarajevo.

Cijela priča zvuči još nevjerovatnije ako se uzme u obzir da mu je za bh. krunu bilo potrebno samo godinu i po dana. Toliko se, naime, Ibrahimpašić aktivno bavi atletikom. Zlatni bh. sprinter kao tinejdžer dvije godine živio je u Italiji. Pitoreskno mjesto Komo, škola i fudbalski klub Adiši Espera bili su njegov život. Po povratku u Sarajevo, uporedo sa srednjom školom u Željezničaru je nastavio bavljenje fudbalom. No, osim fudbalskog umijeća, krasila ga je brzina jer bi sa lakoćom pretrčavao protivničke igrače. Fudbalom se prestao baviti jer je želio da stekne akademsko obrazovanje, a znao je da u tom slučaju kopačke mora ostaviti sa strane.

"Žalio sam što nisam mogao nastaviti trenirati fudbal, ali sam shvatio da moram imati završen fakultet zbog svoje budućnosti. U našoj zemlji se od sporta ne može živjeti. To je teško prihvatiti, ali je to naša realnost", kaže Ibrahimpašić.

Atletski napredak mladog bh. šampiona gotovo je nevjerovatan. Nakon samo pola godine postao je član reprezentacije BiH, a na prošlogodišnjem državnom takmičenju okitio se sa dvije bronzane medalje (na 200 i 60 metara u dvorani).

Pod trenerskom palicom Mehmeda Lokmića ove godine napravio je korak dalje. Postao je prvak na 400 metara (49,31), vicešampion na 200, a zahvaljujući sjajnoj izvedbi u posljednjoj izmjeni štafeta 4x100, na kojoj mu je čestitao i legendarni jugoslovenski trkač Ismail Mačev, svom klubu donio je bronzu.

Ono na šta je posebno ponosan je bronza sa dvoranske Balkanijade u Istanbulu (2017) u štafeti 4x400, do koje je sa reprezentativnim kolegama stigao nakon samo osam mjeseci treniranja, čime je postao jedini poslijeratni atletičar kluba sa Koševa koji se može pohvaliti medaljom sa Balkanskog prvenstva!

Posebnu pažnju izazvao je i nastup na Univerzijadi 2017. u kineskom Tajpehu u trci na 200 metara.

"Samo pojavljivanje na takvoj smotri je nevjerovatna stvar. Biti dio olimpijske porodice možda je i najveći sportski rezultat", naglašava jedan od najboljih sprintera naše zemlje.

Atletika jeste kraljica sportova, ali je država BiH maćeha svim našim sportistima. Zna to i Faris, koji planira da svoje sportsko, a zatim i akademsko usavršavanje nastavi u inostranstvu.

"Naravno da bih kao dijete Sarajeva i BiH želio ostati u svom gradu i zemlji, ali, nažalost, uslovi koje sportisti imaju, u mom slučaju atletičari, ne garantuju ni održavanje trenutne forme i rezultata, a kamoli ulazak u svjetsku elitu. Iako imam veliku podršku porodice i trenera, te dvije stvari nisu dovoljne za iskorak u karijeri", završava Ibrahimpašić, pred kojim je svijetla atletska budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije