Atletika

Godina za pamćenje

Godina za pamćenje
Godina za pamćenje

Iza Atletskog kluba Borac je još jedna uspješna godina. Osvojena je 321 medalja, oboreno 11 rekorda BiH, te organizovano sedam takmičenja, ali uslovi za rad se moraju poboljšati, zaključak je redovne sjednice Skupštine banjalučkog kluba.

Među medaljama su zlato u skoku uvis Nikolije Stanivuković na Prvenstvu Balkana za mlađe juniore i juniorke, treće mjesto s istog takmičenja Anje Erceg na 100 metara s preponama. Na Balkanijadi za seniore bronze su osvojili Stanivukovićeva u sedmoboju i Borislav Dragoljević u trci 4x400 m.

"Veoma smo zadovoljni rezultatima i činjenica da je u reprezentacijama BiH nastupio naš 21 takmičar dovoljno govori. Ove godine su i seniori i seniorke prvaci BiH, a među tri najbolje ekipe smo u kategorijama juniora i juniorki. Takođe, raduje nas što smo ušli u prvu kategoriju finansiranja kada je riječ o izdvajanjima iz budžeta grada, ali nije dobra najava da će budžet biti smanjen", rekao je Nebojša Matijević, šef stručnog štaba.

Članovi Skupštine su pohvalili rezultate, ali i istakli da su atletičari 1956. godine imali na raspolaganju tuševe, a da sada toga nema. Takođe, trenutno ne mogu da koriste teren za bacačke discipline.

"Rezultatima ne odgovaraju uslovi, prije svega svlačionica i pomoćnih terena, a tu smo vezani za adaptaciju Fudbalskog kluba Borac. Godinama privremeno koristimo javni toalet ispod istočne tribine Gradskog stadiona, a obrazloženje je da će to uskoro biti riješeno. Tako je već pet godina. Nadam se da će uprava kluba ponovo da poradi na rješavanju tog velikog problema, a imamo i obećanja gradskih vlasti da će biti riješen", istakao je Matijević.

U 2014. ostaje žal što zbog nedostatka finansija ženska ekipa nije otišla na Kup evropskih šampiona u Amsterdam. Prihodi kluba u 2014. bili su 62.152 KM, rashodi 61.026 KM, a prema finansijskom planu za narednu godinu potrebe kluba iznose 147.835 KM. Osim još boljih rezultata na domaćim i međunarodnim takmičenjima, u planu Borca za narednu godinu su organizacija  tradicionalne ulične trke "Banjaluka 2015", međunarodni miting i Banjalučki polumaraton...

Rezultate prate i priznanja. Tako je Atletski savez BiH Borac proglasio za najbolji klub u ženskoj konkurenciji, Stanivukovićeva je najbolja juniorka, Ercegova je dobila posebno priznanje u kategoriji mlađih juniorki, a Matijević je najuspješniji trener u ovoj godini. Takođe, Olimpijski komitet BiH je Borac proglasio za najbolji sportski kolektiv u 2014. godini. I klub je najuspješnijima dodijelio priznanja, a njih je prema odluci stručnog tima 34.

Minut ćutanja za Petričevića

Članovi Skupštine i gosti odali su minutom ćutanja poštu Miroslavu - Mirku Petričeviću, istaknutom sportskom pedagogu i nekadašnjem gimnastičaru, ali i članu Skupštine AK Borac. Petričević je preminuo u septembru.

Milišić umjesto Mišljenovića  

Ranko Milišić je izabran za predsjednika kluba umjesto Dušana Mišljenovića koji se povukao s te funkcije, ali će ostati u Izvršnom odboru.

"Biti predsjednik je čast i obaveza. Klub godinama postiže dobre rezultate i nadamo se da će tako biti i dalje, ali i da ćemo rezultate popratiti finansijskim sredstvima da bismo mogli poboljšati uslove u klubu. Grad nastoji da izdvaja značajna sredstva, ali u Banjaluci je mnogo kolektiva i sve manje sredstava. Međutim, mi smo optimisti i nadamo se da će biti pronađena rješenja i da ćemo stvoriti bolje uslove", rekao je Milišić.

Na sjednici je donesena odluka da se umjesto neaktivnog člana IO Snježane Bursać kooptira Srđan Travar.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije