Atletika

Hamza Alić, bh. bacač kugle: Očekujem finale na OI

Hamza Alić, bh. bacač kugle: Očekujem finale na OI
Hamza Alić, bh. bacač kugle: Očekujem finale na OI

Atletska reprezentacija BiH obavila je pripreme u Makarskoj, a već krajem ovoga i početkom narednog mjeseca će se vidjeti u kakvoj formi se nalaze takmičari od kojih se mnogo očekuje u godini u kojoj se održavaju Evropsko prvenstvo i Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

Najbolji bh. bacač kugle Hamza Alić (37) vrši posljednje pripreme pred nadolazeću sezonu. Alić je prvi sportista koji ispunio normu za Brazil nakon što je bacio kuglu 20,62 metra.

"Odradili smo jedne kvalitetne pripreme u Makarskoj i to je bio dobar potez Atletskog saveza BiH. Napokon smo kao ekipa bili zajedno i to nam mnogo znači. Zadovljan sam urađenim do sada. Ima tu malih zdravstvenih problema oko lože i ramena, ali to mi dozvoljava da normalno treniram. Prvi nastup planiram početkom maja u Crnoj Gori, a onda će uslijediti razni mitinzi, kao i ekipno prvenstvo BiH. Ipak, sve je podređeno EP u Amsterdamu i Olimpijskim igrama", ističe osvajač srebrene medalje u bacanju kugle na evropskom dvoranskom prvenstvu u Geteborgu iz 2013. i dodaje:

"Cilj je da što spremnije dočekam EP, a samim tim i OI. Brazil je svakako u centru pažnje. Mislim da svako ko je ispunio normu vrijedi. Kad se dođe na Olimpijadu, sve je otvoreno. Ko se bolje spremi i tempira formu, može očekivati dobar rezultat. Ako bude moj dan, nadam se plasmanu u finale, što bi bio veliki rezultat. Do sada imam svjetska i evropska finala, a olimpijsko bi bilo vrhunac."

Nakon Rija će se, kaže, vjerovatno oprostiti od atletike:

"Vidjećemo. Sve će zavisiti od rezultata. Sješćemo i razgovarati šta dalje."

Osim Alića, Olimpijske igre su zasad izborili Amel Tuka i Lusija Kimani.

"Ne bih da nekoga uvrijedim, ali bh. atletika je u ovom trenutku sport broj jedan u BiH. Svjetska medalja Tuke iz Pekinga je najbolji pokazatelj. Očekujem da još nekoliko kolega izbori nastup u Riju i da se zajedno radujemo novim uspjesima", zaključio je Alić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije