Atletika

IAAF zbog doping afere ostaje bez sponzora

IAAF zbog doping afere ostaje bez sponzora
IAAF zbog doping afere ostaje bez sponzora

Svjetska atletska federacija (IAAF) polako osjeća posljedice doping skandala, koji je na svjetlo dana izašao prošle godine. Tako je svjetski poznati proizvođač hrane i pića „Nestle“ odlučio da prekine saradnju sa IAAF.

Iz švajcarske kompanije objavili su da je odluka donesena i da odmah stupa na snagu. No, Sebastian Coe, predsjednik IAAF kazao je da ga je ovakva odluka izuzetno naljutila, te da je ne prihvata.

Prošle sedmice je i proizvođač sportske opreme „Adidas“ okončao svoj sponzorski ugovor sa IAAF-om.

„Odlučili smo da završimo naš partnerski program „Dječija atletika“ koji smo realizovali zajedno sa sa IAAF-om i ona na snagu stupa odmah. Ova odluka donesena je zbog negativnog publiciteta koji se stvorio oko IAAF-a što je izazvano navodima o korupciji zvaničnika svjetske atletike i dopingu atletičara. Smatramo da to može narušiti naš imidž i ugled, pa zato prekidamo naš postojeći ugovor sa IAAF-om, koji je potpisan 2012. godine. Obavijestili smo IAAF o našoj odluci i čekamo njihovu formalnu potvrdu da je naša saradnja završena“, saopšteno je iz „Nestlea“, a prenose britanski mediji.

Coe je oštro reagovao rekavši da je odluka neprihvatljiva i da će njom biti pogođena djeca.

„Tokom 2016. godine IAAF u projekat „Dječija atletika“ planirao je uključiti 15 novih zemalja, obučiti 360 predavača, koji bi podučavali 8.640 nastavnika fizičkog vaspitanja. Do kraja projekta u njemu bi učestvovalo oko tri miliona djece", saopšteno je iz IAAF-a.

I dok je „Nestle“ bio u posljednjoj godini svog sponzorskog ugovora, „Adidas“ je prekinuo svoj ugovor koji je važio do 2019. godine i za koji se pretpostavlja da je vrijedio preko 29 miliona eura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije