Atletika

Ispovijest prvakinje Srbije u atletici: Ostala sam nepokretna posle porođaja

Ispovijest prvakinje Srbije u atletici: Ostala sam nepokretna posle porođaja
Ispovijest prvakinje Srbije u atletici: Ostala sam nepokretna posle porođaja

Aleksandri Stošić (26), prvakinji Srbije u atletici, rođenje djeteta trebalo je da bude najljepši trenutak na svijetu. Međutim, porođaj se pretvorio u pravu noćnu moru.

Poslije 16 sati provedenih u porođajnoj sali, Aleksandra je na svijet donijela kćerkicu Ivonu. A onda je nekoliko dana poslije porođaja shvatila da je gotovo nepokretna.

"U GAK u Višegradskoj ulici došla sam zdrava, a izašla nepokretna", kaže Aleksandra za "Blic".

Dodaje da je "porođajna agonija trajala čitav dan".

"Sporo sam se otvarala i očekivala sam da će me poroditi carskim rezom ili da će uraditi bilo šta samo da se beba i ja ne mučimo. Međutim, ostavili su me da se porađam 16 sati! A posle porođaja vratili su me u sobu, gde sam tri dana ležala u bolovima. Tek trećeg dana saznala sam šta mi je: povreda sinfize ili pubične kosti. Zbog toga sam nepokretna", priča Aleksandra dok na grudima drži malu Ivonu, koja sada ima mjesec dana.

Aleksandra ne zna ime ljekara koji ju je porodio, jer su se smjenjivali kako im se smjena završavala. Ali zna da su je poslije porođaja prisiljavali da ustane.

"Kada sam drugog dana ustala, samo sam se srušila, od bolova sam pala u nesvest. Ni tada ni lekari ni sestre nisu reagovali. Mislili su da se prenemažem. Sutradan kada me je suprug podigao iz kreveta takođe sam se srušila od bolova. E, tek tada su se lekari odlučili da urade ultrazvuk i rendgen. Utvrdili su da imam povredu simfize, koja zahteva strogo mirovanje", kaže Aleksandra.

Iako su joj govorili da će ubrzo kući, Aleksandri je bilo sve lošije. Rezultati su pokazivali povećane trombocite, brisevi nisu bili u redu, ali su svi u bolnici ćutali.

Kući su je pustili tek 19 dana poslije porođaja. Dijagnoza: "otpušta se u dobrom opštem stanju". Koliko je stanje bilo "dobro", najbolje govori podatak da su Aleksandru do vrata bolnice dovezli u krevetu jer je bila potpuno nepokretna.

Atletikom se bavi odmalena, članica reprezentacije u sprintu, u Crvenoj zvezdi osvajala medalje, a suprug Kristijan je takođe atletičar.

"I mjesec dana poslije porođaja je isto, imam jake bolove, jedva odlazim do toaleta, a imam i bebu. Moja priča je priča o našim porodilištima. To mora da prestane", poručuje Aleksandra.

Noći su mi bile najgore

"Tek na insistiranje mog supruga dozvolili su da u sobi stalno bude neko od mojih, jer od sestara nisam imala pomoć. Najgore su bile noći, kada sestre ne čuju moje dozivanje, a ja sam morala u kupatilo. Zato sam trpela satima. Dešavalo se da mi stave gusku, pa da me ne obilaze ceo dan", priča Aleksandra.

Ustaj, ženo, i okupaj se

"Kada su me posle porođaja odveli u sobu, imala sam jezive bolove, ali sam smatrala da je to normalno pošto je porođaj bio baš težak. Čak su mi sestre i lekari govorili da moram da ustanem, da prošetam i da se okupam. A ja nisam znala šta ću od bolova. Kada sam pitala lekare i sestre zašto imam nesnosne bolove i da li je sa mnom sve u redu, rekli su mi da su bolovi sasvim normalna stvar posle porođaja i da ne brinem. Eto, to sam doživela u bolnici", dodaje Aleksandra.

Direktor GAK: Aleksadra se nije žalila

Direktor GAK Višegradska dr Aleksandar Stefanović u odgovoru na pitanja "Blica" kaže da se Aleksandra Stošić nije žalila upravi klinike na tretman koji je doživjela. Ali dr Stefanović dodaje da će ipak ispitati kvalitet i tok cjelokupnog njenog liječenja.

"Posebna komisija obaviće unutrašnji stručni nadzor nad radom zdravstvenih radnika tokom pružanja zdravstvenih usluga ovoj pacijentkinji. Inače, dijastaza, odnosno razmicanje pubične sinfize, što se dogodilo Aleksandri, u svetu se, a i kod nas, javlja jednom na oko 300 porođaja", kaže dr Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije