Atletika

Ivana Španović ponovo prva na svijetu

Ivana Španović ponovo prva na svijetu
Ivana Španović ponovo prva na svijetu

Najbolja srpska atletičarka Ivana Španović popela se na prvu poziciju svjetske rang lige.

Zahvaljujući fenomenalnim rezultatima koje postiže na velikim takmičenjima, Ivana je prema rangiranju najeminentnije statističke kuće kada je u pitanju atletika, izbila na prvu poziciju svjetske rang liste sa ukupno 1374 boda.

Bodovanje koji vrši „All-Athletics“ dosta je slično bodovanju koji postoji u tenisu.

Svako takmičenje ima različitu vrijednost (npr.rezultat od sedam metara postignut na lokalnom takmičenju neće imati istu bodovnu vrijednost kao i istih sedam metara preskočenih na mitingu Dijamantske Lige), a pored toga naravno računa se plasman i sam rezultat. Tvorci ovog sistem bodovanja izuzetni su poznavaoci atletskog sporta, tako da, na primjer, čak i jačina vjetra prilikom skoka ima određenu vrijednost, i to sve na kraju utiče na ukupan broj bodova. Lista obuhvata prosjek najboljih pet takmičenja godinu dana unazad od dana objavljivanja liste.

Srpska atletičarka je do svojih 1374 bodova stigla zahvaljujući pobjedama na mitinzima Dijamanstke Lige (Monako 2015, Cirih 2015, Šangaj 2016) kao i osvajanja dvije svjetske medalje na posljednjim šampionatima, kao i bronze u Pekingu i srebra u Portlandu. U prvom planu bodovanja prema „All-athletics“ nalazi se kontinuitet ostvarivanja velikih rezultata na velikim takmičenjima.

To naravno ide u prilog srpskoj divi kraljice sportova, koja je jedina sa liste preskočila tu magičnu granicu od sedam metara ravno tri puta na obuhvaćenih pet posljednjih takmičenja, i koja se redovne penje na pobjedničko postolje na najvećim takmičenjima još od osvajanja bronzane medalje u Moskvi 2013. godine.

Atletska rang lista:

1. Ivana SPANOVIĆ 90 SRB 1374
2. Tianna BARTOLETTA 85 USA 1360
3. Christabel NETTEY 91 CAN 1323
4. Shara PROCTOR 88 GBR 1318
5. Lorraine UGEN 91 GBR 1286
6. Brittney REESE 86 USA 1255
7. Janay DELOACH 85 USA 1249
8. Brooke STRATTON 93 AUS 1229
9. Darya KLISHINA 91 RUS 1214
10. Sosthene MOGUENARA 89 GER 1213

Ovo je Španovićevoj drugi put u karijeri da izbije na prvo mjesto „All-Athletics“-a (prethodni put 2014), i svakako samo još jedan u nizu ogromnih uspjeha srpske atletičarke koji je dostojan divljenja.

Priliku da osvoji nove bodove Ivana će imati na mitingu Dijamantske Lige u Judžinu, koje je očekuje 27.maja 2016.godine.

Statistička kuća „All-athletics“ bavi se prikupljanjemi obradom rezultata, izradom takmičarskog profila kao i raznih rang lista sportista još od 1999.godine i na njihovom portalu možete naći posljednje vijesti iz atletskog sveta, ali i pratiti karijeru i uočiti posljednje trendove u rezultatima svjetske atletske elite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije