Atletika

Ivana slavi, Blanka tuguje

Ivana slavi, Blanka tuguje
Ivana slavi, Blanka tuguje

Srpska atletičarka Ivana Španović osvojila je u srijedu uveče srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u Cirihu u disciplini skok udalj. Španovićeva je do drugog mjesta stigla skokom od 6,81 metar, koji je ostvarila već u prvoj seriji.

Srpska takmičarka bila je najkonstantnija u finalu, nije imala nijedan prestup, ali ipak nije uspjela da osvoji zlato, koje je pripalo Francuskinji Elojzi Lesur sa rezultatom 6,85 metara. Bronza je pripala Ruskinji Dariji Klišinoj sa skokom od 6,65 metara. Finalnu seriju u skoku udalj pratilo je izuzetno loše vrijeme u Cirihu, duvao je jak vjetar, a povremeno je padala i kiša.

"Ovo je moja prva medalja na evropskim prvenstvima i ne mogu da budem zadovoljnija. Finale je bilo veoma dobro, imala sam sjajne konkurente i ponosna sam na sebe što sam osvojila medalju. Elojzi je ostvarila skoro sve, ona je veoma snažna atletičarka. Mislim da sam najbolji skok imala u petoj seriji, odlično sam odskočila i sigurno bih letela i dalje da sam ostala strpljivija. Mnogo mi je pomogla i podrška prijatelja, mog brata i mog verenika koji su bili ovde sa mnom. Oni su uvek tu kada mi je potrebna podrška i s njima ću proslaviti ovu medalju", rekla je srpska atletičarka nakon finala.

Za razliku od Španovićeve, razloga za slavlje nije imala hrvatska atletičarka Blanka Vlašić. Jedna od najboljih skakačica uvis odustala je od nastupa u Cirihu zbog bolova u lijevom koljenu.

"Iako je prvi skakački trening prošao jako dobro, na druga dva su bolovi postali sve jači i nakon večernjeg treninga u srijedu odlučili smo odustati od Europskog prvenstva", rekao je Blankin otac i trener Joško Vlašić i dodao:

"Nije riječ ni o kakvoj teškoj ozljedi, već o upali patelarne tetive skakačkog koljena. Mogli bismo reći da je ozljeda banalna, ali vrlo bolna i ne može se skakati protiv takve boli. Da je riječ o samo jednom danu natjecanja možda bismo razmišljali o skakanju pod injekcijom, no tako se ne mogu odraditi i kvalifikacije i finale dva dana kasnije. Sad se Blanka mora četiri tjedna odmarati, a onda početi s terapijom i jačanjem tetive".

Legendarni britanski dugoprugaš Mo Farah osvojio je zlato u disciplini 10.000 metara. Iako je bio pod znakom pitanja zbog fizičke spreme za ovu trku, Farah je još jednom pokazao klasu i kontrolisao trku od početka do kraja. Drugi kroz cilj prošao je još jedan Britanac, Endi Vernon, dok je bronzanu medalju osvojio Turčin Ali Kaja, kojeg je Vernon pretekao u posljednjim metrima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije