Atletika

Kenija i Jamajka bolje od SAD

Kenija i Jamajka bolje od SAD
Kenija i Jamajka bolje od SAD

Kenija i Jamajka najuspješnije su zemlje Svjetskog prvenstva u atletici, koje je danas završeno u Pekingu.

Za devet dana uzbudljivih takmičenja u kojima su mogli da uživaju ljubitelji "kraljice sportova", atletičari Kenije su osvojili sedam zlatnih medalja, isto koliko i Jamajkanci. Ipak, takmičari koji su dominantni u srednjim i dugoprugaškim trkama, imaju četiri srebrne medalje više, šest, u odnosu na samo dva Jamajke. Iz Pekinga se kući vraćaju i s tri bronze za ukupnih 16 odličja. Jamajka ima isti broj bronzi i ukupno 12 medalja.

Amerikanci su napravili još jedan korak unazad u odnosu na prethodno SP (Moskva 2013.), kada su bili drugoplasirani iza Rusije. Nekada atletska velesila, koja je bila dominantna na svjetskim smotrama od 2003. do SP 2011, u Pekingu je u konačnom poretku zauzela treće mjesto sa 18 odličja, po šest zlatnih, srebrnih i bronzanih.

I posljednji dan SP je donio dosta uzbuđenja. Etiopljanka Almaz Ajana osvojila je zlatnu medalju u trci na 5.000 metara, a i ostale medalje osvojile su njene sunarodnice. Ajana je trku završila za 14:26.83 minuta, što je novi rekord šampionata. Ona je četiri kruga prije kraja pojačala ritam i ostavila svjetsku šampionku na 1.500 metara Genzebe Dibabu iza sebe, a dva kruga prije kraja bila je 50 metara ispred nje. Srebrnu medalju osvojila je Senbera Teferi dok je Dibaba osvojila bronzu.

Zlato u bacanju koplja uzela je Njemica Katrina Molitor i to hicem od 67,69 metara u posljednjoj, šestoj seriji. Ona je na taj način postavila najbolji rezultat ove godine.

Uzbudljiva su bila finala štafeta 4x400 metara, a na najviše stepenike pobjedničkog postolja popeli su se  atletičarke Jamajke i atletičari SAD.

Jamajkanke su slavile zahvaljujući odličnoj trci Novlen Vilijams-Mils, koja je u posljednjih desetak metara pretekla vodeću Amerikanku Frensen Mekorori. Treće su bile Britanke. Amerikanci su doživjeli razočaranje na 4x100 metara, pošto su diskvalifikovani, ali su dan kasnije osvojili zlato na 4x400.  Dejvid Verburg, Toni Mekuaj, Brišon Nelum i Lašon Merit istrčali su najbolji rezultat sezone, od 2:57.82 minuta, pobijedivši štafetu Trinidada i Tobaga. Bronzu su osvojili atletičari Velike Britanije. Događaj dan u subotu  je bio okršaj Jamajke i SAD u štafeti 4x100. Bolt i društvo su bili ubjedljivi pa je najbolji sprinter svijeta stigao do trećeg zlata u Pekingu. Sprinteri SAD su u cilj ušli drugi, ali su diskvalifikovani zbog pogrešne predaje palice. Kinezi su tako uzeli srebro, a Kanađani bronzu.

Ovogodišnje, 15. SP ostaće upamćeno i kao prvo na kojem je BiH osvojila medalju, a učinio je to Amel Tuka bronzom na 800 metara. Sljedeće SP je u Londonu 2017.

Svjetski rekord Itona

Američki atletičar Ašton Iton trijumfovao je u desetoboju na SP u Pekingu, usput postavivši novi svjetski rekord. Iton je neporažen od OI u Londonu 2012, a do trećeg svjetskog zlata i rekorda je došao ukupnim skorom od 9.045 bodova. Srebrni je bio Kanađanin Damijan Vorner sa 8.695 bodova, a bronzom se okitio Nijemac Riko Frajmut sa 8.561 bodom.

 

Medalje

Zemlja        Zlato Srebro        Bronza      Ukupno

1. Kenija    7       6       3       16

2. Jamajka  7       2       3       12

3. SAD       6       6       6       18

4. V. Britanija     4       1       2       7

5. Etiopija  3       3       2       8

6. Poljska   3       1       4       8

7. Kanada   2       3       3       8

7. Njemačka        2       3       3       8

9. Rusija    2       1       1       4

10. Kuba    2       1       0       3

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije