Atletika

Ključni svjedok na suđenju Pistorijusu dobio prijetnje

Ključni svjedok na suđenju Pistorijusu dobio prijetnje
Ključni svjedok na suđenju Pistorijusu dobio prijetnje

Suđenje Oskaru Pistorijusu za ubistvo svoje djevojke Rive Stinkamp nastavljeno je u srijedu, a ključni svjedok optužbe rekao je da je dobio prijetnje uoči svjedočenja.

Karl Džonson, čija je kuća u Pretoriji udaljena od Pistorijusove oko 200 metara, kazao je sudiji da mu je prijećeno putem telefona.

"Moja privatnost je ozbiljno ugrožena", rekao je Džonson i dodao da je njegov broj telefona u utorak javno pročitan na sudu.

On je naglasio da je potom do kraja dana isključio telefon, da bi naknadno pregledao sve poruke i propuštene pozive.

Jedan od onih koji su zvali Džonsona optužio ga je da je lagao sudu i da "Pistorijus nije kriv za ubistvo".

Pistorijusov advokat Beri Ru, koji važi za jednog od najboljih u ovoj oblasti, pokušao je danas da uzdrma svjedočenje Džonsona i njegove supruge Mišel Burger, koja je svjedočila dan ranije, i prema opštem mišljenju u tome je i uspio jer su njihove tvrdnje da su čuli pucnjeve i svađu u noći ubistva bile pune nekih nedosljednosti.

Poznati paraolimpijac je suočen i sa optužbama za nelegalno posjedovanje oružja i nesavjesno rukovanje. Pred sudom je juče svjedočio južnoafrički bokser Kevin Lerena, koji je kazao da je Pistorijus od svog prijatelja tražio da preuzme krivicu za hitac koji je ispaljen iz pištolja nekoliko mjeseci prije kobne noći. Lerena je objasnio da je tada sa još tri prijatelja došao u restoran u kojem je bio i Pistorijus. Jedan od njih, Daren Fresko, pokazao je ispod stola svoj pištolj, koji je išao od ruke do ruke. Lerena je kazao da ih je Fresko upozorio da je pištolj napunjen i da je metak u cijevi. Kada se oružje našlo u rukama Pistorijusa, čuo se pucanj.

"U restoranu je nastao muk. Kada sam pogledao dolje, vidio sam da je metak završio u podu tik pored moje noge. Nisam vidio povredu, ali je bilo krvi na nozi", kazao je Lerena i dodao:

"Oskar je kazao Darenu da kaže da je to on učinio jer ne želi da se sazna da je to on uradio. Rekao je: 'Preuzmi krivicu umjesto mene, toliko je medijske buke već oko mene." I Daren je preuzeo krivicu na sebe."

Ovaj događaj je jedan od tri koja se spominju u kontekstu Pistorijusove opčinjenosti oružjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije