Atletika

Krehmić očekuje bar dva finala na prvenstvu Balkana i Evrope

Krehmić očekuje bar dva finala na prvenstvu Balkana i Evrope
Krehmić očekuje bar dva finala na prvenstvu Balkana i Evrope

Na dvoranskom Evropskom prvenstvu, koje početkom marta počinje u Beogradu, selektor muške atletske reprezentacije BiH Elvir Krehmić očekuje minimum dva finala, iako se potajno nada i nekoj od medalja.

Zasad je sigurno da će BiH predstavljati Amel Tuka (800 m) i Mesud Pezer (bacanje kugle). Blizu ispunjenja norme je prije svih Abedin Mujezinović (800 m), ali i Rusmir Malkočević (400 m). Priliku da izbore nastup na Šampionatu Evrope imaće već narednog vikenda, kada se u Beogradu održava prvenstvo Balkana.

"Balkanijada će biti uvertira za EP. Na prvenstvu Balkana očekujemo da Amel i Mesud potvrde dobru formu, a vjerujem da će Mujezinović i Malkočević ispuniti normu. Mujezinović je u Istanbulu trčao 1.49.86 minuta, dok norma iznosi 1.49. Zasad imamo dvije norme za EP, tako da očekujemo dva finala. Vrijedimo za medalju, a vidjećemo kako će sve biti", kazao je Krehmić.

Kapiten bh. reprezentacije Amel Tuka je na posljednjem mitingu iz dvoranske serije osvojio drugo mjesto na mitingu u Birmingemu. Tuka je u subotu istrčao 800 metara za 1.46.59 minuta, što je novi u nizu dvoranskih rekorda BiH koje je oborio u posljednje vrijeme. Ujedno, ovo je četvrti rezultat u svijetu, a treći u Evropi.

"Amel je sve začinio u Birmingemu. Radi se o rezultatu koji na otvorenom vrijedi oko 1.44 minuta. Dakle, to je razlika u oko dvije sekunde. Očekujem da će na Balkanijadi imati dobar trening i što lakše stići do medalje. Takođe, očekujemo da da veliki doprinos i našoj štafeti na 4x400 metara, od koje očekujemo mnogo. Radi se o takmičenju koje traje jedan dan, a mnogo će zavisiti od njihovog raspoloženja. Očekujemo vrhunski ambijent u 'Kombank areni', tako da rezultati neće izostati", ističe bh. selektor i rekorder BiH u skoku uvis, te dodaje:

"Moram istaći i dobre nastupe Mesuda Pezera. On je, takođe, u Istanbulu postavio lični rekord bacivši kuglu 20,37 metara. To je trenutno 11. najbolji hitac u svijetu".

Krehmić je dodao da je razlika nastupa u dvorani i na otvorenom velika, te da su u dvorani rezultati nešto slabiji.

"U dvorani je mnogo drugačije trčati nego na otvorenom. Pritisak je veći, veće opterećenje, a trči se na konstrukciji koja nije betonska. Zbog toga imamo slabije rezultate u nekim disciplinama", zaključio je Krehmić, selektor muške reprezentacije BiH.

Pezer napada 20,57 m

Mesud Pezer je hicem od 20,37 metara ostvario pobjedu na mitingu u Istanbulu. Bh. bacač kugle je izjavio da je zadovoljan osvajanjem prvog mjesta u petak naveče.

"Zadovoljan sam nastupom i novim ličnim rekordom u dvorani. Spreman sam za državni dvoranski rekord, 20,57 m, i pokušaću da ga bacim u Beogradu na Prvenstvu Balkana", rekao je Pezer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije