Atletika

"Leteći" Kataranin ruši Sotomajera

"Leteći" Kataranin ruši Sotomajera
"Leteći" Kataranin ruši Sotomajera

Više od dvije decenije prošle su od mitinga u španskoj Salamanki kada je legendarni Havijer Sotomajor preskočio u skoku uvis 2,45 metara i postavio istorijski rezultat.

Dugo se činilo da nema šanse da neko u skorijoj budućnosti obori rekord koji je postavio slavni Kubanac, tim prije što je u 21. vijeku samo Vjačeslav Voronjin, i to još 2000, uspio da preskoči "kotu 240". A onda je došla "luda 2014." u kojoj su čak petorica preletjela granicu snova: Ukrajinci Bogdan Bondarenko i Andrij Procenko, Kanađanin Derek Druin, Rus Ivan Uhov i glavni junak ove priče - Kataranin Mutaz Eza Baršim. Čak i oni koji su mislili da će Sotomajorov rekord odolijevati za sva vremena, predomislili su se poslije mitinga Dijamantske lige u Briselu, kada je dvadesettrogodišnji atletičar iz Katara preskočio letvicu postavljenu na visini od 2,43 i postavio drugi najbolji rezultat u istoriji. Da to nije bila slučajnost svjedoči podatak da je Baršim od početka 2014. čak četiri puta išao preko 2,40!

Ono što je u Srbiji Novak Đoković, to je u Kataru - Baršim. I više od toga. Država od dva miliona stanovnika, ali samo 250.000 domaćih, odnosno starosjedilaca (ostali su stranci pristigli sa svih krajeva planete) ne može da se pohvali mnogim asovima, a kamoli momcima poput Mutaza Eze, koji su rođeni u Dohi. Zato i ne čudi što je on zaštitni znak zemlje, što ne postoji televizijska emisija u kojoj nije gostovao, ali ni dan da se njegova fotografija ne nalazi u novinama. Jednostavno on je projekat "made in Qatar".

Baršimova ljubav prema atletici nikako nije slučajnost. Njegov otac takođe je bio reprezentativac koji se takmičio na srednjim i dugim prugama, a i njegova četiri brata i sestra su se posvetili "kraljici sportova". Mlađani Muamar mu je čak i konkurencija, mada je zasad dogurao samo do visine od 2,20.

Ono što je u Srbiji Novak Đoković, to je u Kataru - Baršim. I više od toga

"Tata me je često vodio na treninge, pa sam se zanimao uglavnom trčanjem i skakanjem udalj. Tek sa 15 godina sam se odlučio za skok uvis", kaže Bašir.

Prekretnica se dogodila 2009. kada ga je preuzeo njegov sadašnji trener, Poljak Stanislav Ščirba. Do tada je imao najbolji rezultat od 2,14, da bi za nešto više od godinu dana stigao do 2,31 i postao juniorski šampion svijeta. Tada je prvi put skrenuo pažnju svjetske javnosti na sebe.

"Ščirba mi je drugi otac, mnogo više od trenera. Uostalom, skoro cijelu godinu smo nerazdvojni", objašnjava Bašir, koji se tokom ljetne sezone po pravilu priprema u Poljskoj ili Švedskoj.

Rezultati su "rasli" iz godine u godinu - 2011. preskočio je 235 centimetara, 2012. već 237, 2013. podigao je letvicu do 240, a ove je stigao do ličnog rekorda od 243.

"Za dvije-tri godine Baršim ne samo da će oboriti Sotomajorov svjetski rekord, nego sam uvjeren da će preskočiti i granicu od 2,50. To nam je dugoročan plan, koji obuhvata, naravno, i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Žaneiru", tvrdi poljski stručnjak Ščirba.

Kataranin u biografiji već ima nekoliko trofeja. Pored juniorske titule, na OI u Londonu je osvojio bronzano odličje, a na SP godinu dana kasnije stigao je do srebra. Ove godine je trijumfovao u Dijamantskoj ligi, a priliku da dokaže da je svjetski "broj jedan" imaće već 2015. na Svjetskom šampionatu koji će se održati u Pekingu. Baršim će, međutim, imati žestoku konkurenciju, prije svih u Bondarenku koji je pet puta skakao više od 240 centimetara, olimpijskom šampionu Uhovu, pa čak i Druinu.

"Naravno da mi neće biti drago kada me neko nadmaši, ali rekordi su ipak tu da bi se rušili", rekao je nedavno Havijer Sotomajor, čiji je rezultat mnogo puta dovođen pod sumnju pošto je dva puta bio pozitivan na doping testu.

Baršim ima 23 godine, Bondarenko 25, a Sotomajor je svoj istorijski skok izveo sa 26 ljeta. Dakle, pitanje je dana kada će rekord slavnog Kubanca otići u arhivu.

Lična karta

Ime i prezime: Mutaz Eza Baršim

Rođen: 24.6.1991. u Dohi

Visok: 192 cm

Težak: 70 kg

Rekord na otvorenom: 2,43 metara

Rekord u dvorani: 2,38 metara

Uspjesi: bronza na OI 2012, srebro na SP 2013, zlato na dvoranskom SP 2014, pobjednik Dijamantske lige 2014.

 

Top 10 svih vremena

Havijer Sotomajor            (Kuba, 1993)         2,45

Mutaz E. Baršim              (Katar, 2014)         2,43

Bogdan Bondarenko        (Ukrajina, 2014)     2,42

Patrik Sjeberg                  (Švedska, 1987)     2,42

Igor Paklin                      (SSSR, 1985)        2,41

Ivan Uhov                       (Rusija, 2014)        2,41

Rudolf Povarnicin            (SSSR, 1985)        2,40

Sorin Matej                      (Rumunija, 1990)   2,40

Čarls Ostin                     (SAD, 1991)          2,40

Derek Druin(                  Kanada, 2014)       2,40

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije