Atletika

Lu­si­ja Ki­ma­ni se u Ul­ci­nju pri­pre­ma za Olim­pij­ske igre

Lu­si­ja Ki­ma­ni se  u Ul­ci­nju pri­pre­ma za Olim­pij­ske igre
Lu­si­ja Ki­ma­ni se u Ul­ci­nju pri­pre­ma za Olim­pij­ske igre

Bh. atletičarka Lusija Kimani zadovoljna je početkom priprema za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, koje obavlja u Ulcinju.

Ona je A normu za ovogodišnju smotru u Brazilu ostvarila u novembru 2015. godine, na maratonu u Valensiji, gdje je 42,195 kilometara pretčala za 2.40.36 časova.

"Zasad imam dva treninga svaki dan. Radim na kvantitetu, a kako se takmičenja budu približavala, povećavaću intenzitet treninga. Trčim dnevno između 15 i 30 km. Zadovoljna sam kako teku pripreme, uslovi za rad su dobri, temperature su oko 15 stepeni, staza u šumi je dobra i zasad je sve kako treba", rekla je Kimanijeva, koja će treći put nastupiti na Olimpijskim igrama.

Bh. maratonka je od 9. januara u Ulcinju, a u Crnoj Gori će ostati najvjerovatnije do kraja janura, moža i malo duže.

"Sve zavisi od vremenskih uslova, zasad je plan da u Ulcinju bude do kraja mjeseca. Uslovi u Crnoj Gori su sada bolji nego kod nas, nema snijega i može više da trenira. Sada je u početnoj fazi priprema, a ako bude izvodljivo, u februaru će otići na visinske pripreme. To zavisi od finansijskih uslova", rekao je Siniša Marčetić, suprug i trener Kimanijeve.

Prva takmičenja atletičarku banjalučkog Borca očekuju polovinom marta i to će najvjerovatnije biti polumaratonska trka.

"Maraton neće trčati do Olimpijskih igara, a posljednji veliki test za Rio biće joj polumaraton na Evropskom prvenstvu u Amsterdamu, koji će biti julu. Biće to pravi pokazatelj forme. Ovo je prvi put da će se na EP trčati ova disciplina, a s obzirom na to da će ovo biti jedna od posljednjih provjera za OI, očekuje se jaka konkurencija i dobra trka. Ako završi u prvoj polovini, biće to uspjeh", dodao je Marčetić.

Sa ispunjenjem olimpijske norme i podrška se popravlja, tako da je Kimanijeva ovjerila vizu za Rio i stavljena je na spisak stipendista Olimpijskog komiteteta BiH.

"Što se tiče drugih institucija, prije svega u RS, postoje čvrsta obećanja da će je podržati, kao i do sada", rekao je Marčetić.

Osim Kimanijeve, norme za Rio zasada imaju atletičari Amel Tuka i Hamza Alić, dok džudistkinja Larisa Cerić ima rejting mjesto koje obezbjeđuje nastup u Brazilu, s tim što to mjesto mora sačuvati.

Medalja zasluga za narod

Kimanijeva je dobila niz priznanja za uspjehe, a ove godine je, povodom Dana RS, dobila medalju zasluga za narod.

"Veoma sam srećna što sam dobila to priznanje. Nisam očekivala, a došlo je kao najdrži poklon za Novu godinu. Naravno, medalja me motiviše da treniram još više i drago mi je što se cijeni nečiji trud", rekla je Kimanijeva.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije