Atletika

Međunarodni atletski miting "Zenica 2016"

Međunarodni atletski miting "Zenica 2016"
Međunarodni atletski miting "Zenica 2016"

ZENICA - Na atletskom stadionu "Kamberovića polje" u Zenici sutra će biti održan 7. međunarodni atletski miting "Zenica 2016".

Organizatori su saopštili da je sve spremno za atletski spektakl, na kojem će učešće uzeti 150 takmičara iz 20 zemalja.

Zaljubljenici "kraljice sprotova" će danas moći uživati u nastupima najbržeg čovjeka na 800 metara u prošloj godini i osvajača svjetske bronze Amela Tuke, Hamze Alića i bh. olimpijca koji će ovog ljeta nastupiti na Olimpijskim igrama u Riju bacača kugle Mesuda Pezera, te atletičarke Srbije Amele Terzić, koja takođe ima vizu za Igre.

Prva zvijezda mitinga je, bez sumnje, Tuka, koji je na posljednjem takmičenju Dijamantske lige u američkom Judžinu zauzeo šesto mjesto.

"Moram biti iskren, u trci u Judžinu nisam se najbolje osjećao. Nisam imao potrebnu svježinu, a uz sve to, ovo su moja prva iskustva u Americi. I pored toga sam zadovoljan nastupom, jer nisam još blizu svoje prave forme, kaže Tuka, koji je dodao da mu je uvijek poseban osjećaj trčati na stadionu na kojem je napravio prve atletske korake:

"Vrlo dobro se sjećam svog prvog nastupa 2010. godine. Uvijek je poseban osjećaj trčati pred svojom publikom. Ima tu neke posebne treme, više nego na drugim mitinzima. Nadam se da ću se uspjeti malo odmoriti i osvježiti. Daću sve od sebe da obradujem navijače, koje pozivam da u što većem broju dođu na miting."

Glavna uzdanica BiH u Riju je zadovoljna početkom sezone, odnosno nastupima u Senegalu i Americi.

"Još sam u toj fazi 'punjenja', ali sam prezadovoljan rezultatima na dvije trke Dijamantske lige, što je u odnosu na isti period prošle godine veliki napredak. Osjećam se dobro, zdrav sam i treniram zaista jako. Osjećam blago popuštanje i dolazak u pravu formu u narednom periodu", zaključio je Tuka.

Miting počinje u 15 sati, kada počinju takmičenja u bacanju kladiva, a završava trkom na 800 metara, koja je planirana za 18.40.

"Olimpijci, naši reprezentativci su izuzetno motivisani i spremni i nadam se da ćemo imati prelijepo poslijepodne, gdje ćemo svi uživati u vrhunskoj atletici koju BiH zaslužuje i koja je na nivou svjetske, kojoj pripadaju naši reprezentativci", rekao je selektor atletske reprezentacije BiH Elvir Krehmić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije