Atletika

Mračna strana sportskih medalja: Atletičare dopinguju na prevaru i uzimaju im premije?

Mračna strana sportskih medalja: Atletičare dopinguju na prevaru i uzimaju im premije?
Foto: Ilustracija | Mračna strana sportskih medalja: Atletičare dopinguju na prevaru i uzimaju im premije?

Desetine medalja rasute su po stolu, ali one pokazuju jednu mračniju stranu sporta. Lili Abdulajeva živi u blizini Adis Abebe, glavnog grada njene domovine Etiopije.

Međutim, većinu medalja osvojila je nastupajući pod zastavom Azerbajdžana. Bila je vrhunski talenat za trčanje na srednje i duge staze, ali bila je svjesna da joj se ne smiješi blistava budućnost nastupanja u bojama Etiopije.

Vrhunski trkači praktično iskaču iz paštete u tom dijelu svijeta i brojni talentiovani sportisti prisiljeni su da odustanu od trčanja za vlastitu zemlju.

Lili je bila jedna od njih i njena životna priča počinje tek nakon što je već osvojila nekoliko medalja u juniorskim kategorijama. Jedan turski trener primjetio ju je u atletskom klubu u Adis Abebi i nagovorio da se preseli u Azerbajdžan, prenosi pisanje "Guardiana" hrvatski "Express.hr".

"Obećali su mi dobru platu, kuću i skupe automobile ako pobijedim na trkama. Nisam dobila ništa od toga, a čak i nagradni novac od organizatora mi nisu u potpunosti isplaćivali. Davali su mi steroide na prevaru i nikome ne bih savjetovala da ide pod drugu zastavu", otkrila je ona za britanski "Guardian".

Daleko od toga da je Lili jedini sportista koji je promijenio zastavu pod kojom nastupa. Svjetska atletska federacija samo u jednom danu zaprimila je 25 zahtjeva za promjenu sportskog državljanstva malo prije početka Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru. Na prošlogodišnjem evropskom prvenstvu Turska je imala najuspješnije takmičenje u svojoj istoriji s 12 osvojenih medalja, ali šest su osvojili dojučerašnji Kenijci.

Katar, Bahrein i brojne druge države imaju mnoštvo perspektivnih sportista iz drugih zemalja i nadaju se da će im osvajati medalje i prvenstva. Istraga pokazuje da se prema njima redovno loše odnose, često im ne isplaćuju zarađeni novac, a povremeno čak ni smještaj nije na nivou dostojnom čovjeka.

Lili su obećavali 300 dolara mjesečno, a s bonusima je to moglo da naraste na čak 1.000 dolara. Osvojila je ona i srebrnu medalju na evropskom juniorskom prvenstvu, ali novac nije dobila. 

"Nakon osam mjeseci pitala sam trenera šta se događa s novcem i zaprijetila sam odlaskom šefu atletskog saveza. Odmah mi je dao novac u gotovini. Ispostavilo se da je od trećeg mjeseca mog angažmana skrivao novac od mene", priča Lili.

Ova atletičarka je nastupala na raznim takmičenjima, ali Olimpijske igre u Londonu 2012. godine bile su najvažnija stvar za njenog trenera.

"Na takmičenju Dijamantne lige u Stokholmu 2011. godine bila sam povrijeđena, ali mi je trener dao neke tablete i rekao da će mi pomoći sa strahom. Na pakovanju je pisalo 'Tribulus testosteron' i kasnije sam otkrila da je neplodnost jedna od nuspojava uzimanja testosterona. Pobunila sam se, ali njih nije bilo briga. Tokom treninga u Gruziji mi je davao neke injekcije i ponavljao da mi daje male doze, a kasnije će ih povećati. Nije htio da imamo pretjerano dobre rezultate prije važnijih takmičenja zato što će onda uspjeh iznenaditi vlasti u Azerbajdžanu", prisjeća se Lili.

Njen trener, Mitin Sesak, dobio je doživotnu zabranu bavljenja atletikom zato što je turska anti-doping agencija otkrila što radi.

Azerbajdžanska atletska federacija kratkom izjavom je prokomentarisala sve optužbe koje je Lili iznijela na njihov račun. 

"Istina je da je ona nastupala pod azerbajdžanskom zastavom od 2009. do 2013. godine, ali nikada nije imala sklopljen ugovor s azerbajdžanskom atletskom federacijom. Takmičila se za specifičan sportski klub i isplaćen joj sav novac predviđen za nagrade. Što se tiče optužbi za doping, pregledavali su je brojni evropski i ostali stručnjaci i svi testovi su bili negativni", piše u izjavi.

Leonard Mučeru, kenijski dugoprugaš, preselio se u Katar 2003. godine, ali tamo ga nisu dočekali obećani med i mlijeko.

"Nismo smjeli izići iz hotela, uzeli su nam pasoše. Osjećali smo se kao robovi", kaže on.

(Express.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije