Atletika

Na 22. Vidovdanskoj trci oko 5.000 učesnika; Slavili Kibet i Karnejenkova

Na 22. Vidovdanskoj trci oko 5.000 učesnika; Slavili Kibet i Karnejenkova
Foto: N.N. | Na 22. Vidovdanskoj trci oko 5.000 učesnika; Slavili Kibet i Karnejenkova

​Kenijac Mozes Kibet i Bjeloruskinja Katarina Šaban Karnejenko pobjednici su 22. Vidovdanske trke u Brčkom, koja je okupila oko 5.000 učesnika u svim trkama.

U glavnoj trci na 10 kilometara nastupili su takmičari iz 15 zemalja. Kibet je opravdao ulogu favorita i slavio je u subotu naveče s vremenom 28:33,4 minuta.

"Veoma sam umoran i smatram da bi rezultat mogao biti i bolji, ali bez obzira na sve želim da zahvalim na dobroj organizaciji trke", rekao je Kibet, a prenijela Srna.

Drugi je kroz cilj prošao njegov sunarodnik Ezra Kering iz Kenije (29:08,2), treće mjesto na tradicionalnoj trci zauzeo je Rumun Nikolae Soare (29:16,4), a najbolji plasman od bh. takmičara imao je Srđan Samardžić (Maraton, Brčko), koji je bio 10. (32:20,8). Samardžić je ujedno prvak RS i BiH na 10 km.

Bjeloruskinja Karnejenko je nakon što je 10 km istrčala za 33:39,6 minuta, izjavila da je zadovoljna rezultatom i oduševljena dočekom i divnom atmosferom, kao i velikom podrškom publike. Kenijka Lilijan Dželaget je bila druga (33:44,0), a treća Etiopljanka Demise Gadise Mulu (33:52,9). Najbolji plasman od bh. atletičarki zabilježila je Jelena Kosić iz AK Banjaluka, koja je bila osma (39:57,2). Ona je prvakinja RS i BiH u seniorskoj konkurenciji. Kod juniora su trijumfovali Jelena Vasiljević (Akademac, Bijeljina) i Nikola Petrović (Prnjavor), koji je odbranio titulu osvojenu prošle godine.

"Odbranili smo status u Svjetskoj atletskoj seriji ovom trkom. Izdato je 4.800 startnih brojeva, osim seniora nastupili su i mlađi takmičari i zaista je to bio praznik atletike. Imali smo i trku u puzanju beba, najmlađih je bilo 60", rekao je Borislav Đurđević, direktor trke, i dodao:

"Trke seniora su bile veoma jake. Fantastični su rezultati ostvareni za ove temperaturne uslove. Kibet i Karnejenkova su opravdali uloge favorita, trećeplasirana Demise je istrčala svoj drugi rezultat u karijeri, a Bojana Bjeljac iz Hrvatske (34:04,2 - četvrto mjesto) i Teodora Simović (35:10,7 - peto mjesto) su istrčale lične rekorde na 10 kilometara".

Nagrade pobjednicima uručili su Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta, i Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije