Atletika

Na SP u atletici 2011. dopingovano više od 30 odsto sportista

Na SP u atletici 2011. dopingovano više od 30 odsto sportista
Foto: Ilustracija | Na SP u atletici 2011. dopingovano više od 30 odsto sportista

Kako su danas saopštili istraživači Svjetske antidoping agencije (WADA) na Svjetskom prvenstvu u atletici 2011. godine u Južnoj Koreji je bilo više od 30 odsto sportista koji su koristili nedozvoljene supstance.

Kako je u izvještaju objavila WADA na šampionatu u Daeguu je učestvovao veliki broj sportista, koji su prema sopstvenom priznanju do tog momenta koristili doping.

Prema istraživanju koje su za WADA sproveli Univerziteti u Tubingenu i Harvardu, više od 30 odsto sportista je koristilo nedozvoljene supstance prije SP 2011, dok je na Pan-arapskim igrama u Kataru ta brojka premašila 45 odsto.

Istraživanje je uključilo 2.167 atletičara na SP, dok je ukupan broj ispitanih na oba takmičenja bio 5.187.

Na anketu se odazvalo 90 odsto kontaktiranih atletičara, dok je procenat "uhvaćenih na djelu" u Daeguu bio 0,5 odsto. Na Pan-arapskim igrama procenat zvanično dopingovanih je bio 3,6 odsto.

Zaključak istraživača i WADA je da postoji velika disproporcija između stvarno dopingovanih i onih koji na kraju budu i uhvaćenih, kao i da testovi urina i krvi otkriju samo neke "krivce".

Izvještaj je dugo čekao da bude objavljen, a najviše problema je pravilo neslaganje WADA, istraživača i Međunarodne atletske federacije, koje su se sporile kako da on bude prezentovan. 

Više od 100 atletičara je prema ispitivanjima Međunarodnog olimpijskog komiteta bilo dopingovano na OI 2008. i 2012. godine, a zbog sistema državnog dopinga ruski atletičari su suspendovani iz međunarodnih takmičenja.

(sportklub.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije