Atletika

Nebeski skok Ivane Španović: Zlato srpskoj atletičarki

Nebeski skok Ivane Španović: Zlato srpskoj atletičarki
Nebeski skok Ivane Španović: Zlato srpskoj atletičarki

Nebeski skok, lični rekord i najbolji ovosezonski rezultat u svijetu od 7,24 metara bio je više nego dovoljan srpskoj atletičarki Ivani Španović da osvoji zlatnu medalju u skoku udalj na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu.

Španovićeva je najbolji skok ostvarila u trećoj seriji kada je po drugi put danas oborila lični rekord pošto je u seriji prije toga skočila 7,16. Skok od 7,24 je treći skok svih vremena u dvorani, a rekord datira iz 1988 i iznosi 7,37.

Španovićeva je u Beogradu ostvarila i najbolji skok ove sezone u svijetu.

Srebro je osvojila Britanka Loren Judžen (6,97), dok je bronza pripala Njemici Klaudiji Slaman-Rat (6,94).

Bosna i Hercegovina se nadala medalji Amela Tuke, ali je povreda najboljeg bh. aletičara kumovala činjenici da sedmo mjesto Mesuda Pezera bude najbolji rezultat za bh. predstavnike na Evropskom dvoranskom prvenstvu koje je protekla tri dana održano u beogradskoj "Kombank areni".

Tuka je izborio polufinale trke na 800 metara, ali u subotu nije mogao da nastupi jer je osjetio jak bol u stopalu, a u petak je u kvalifikacija-ma na 400 m završio Rusmir Malkočević, tako da će srebro Hamze Alića iz Geteborga iz 2013. godine, za-sad, ostati jedino bh. evropsko odličje kada je riječ o atletici u dvorani.

"Amel se osjećao dobro kako fizički, tako i psihički. Imao je tu povredu iz Birmingema, a onda poslije kvalifikacija zaradio je novu nakon što ga je nagazio jedan takmičar. Dodatno se opteretilo stopalo, pa je na kraju odlučeno da se ne rizikuje čitava sezona. Ne bismo ništa dobili da je nastupio u polufinalu, jer vjerovatno ne bi izdržao u finalu. Imao je takve bolove da nije mogao napraviti ubrzanje. Ostaje žal, jer rezultati iz polufinala su za njega bili smiješni", kazao je selektor bh. atletičara Elvir Krehmić.

On je dodao kako je zadovoljan nastupima Pezera i Malkočevića, a ostao je impresioniran takmičenjem u bacanju kugle.

"Onakvo bacanje još nisam doživio. Ovakvi rezultati nisu viđeni ni na Olimpijskim igrama. Baciti preko 21 metar i zauzeti peto mjesto je nevjerovatno. Mesud je sjajno obavio svoj posao i pokazao da je svijetla budućnost ispred njega. Takođe, Malkočević je u svom debitanskom nastupu bio solidan", istakao je Krehmić.

Jedino finale od tri bh. takmičara u Beogradu je izborio Mesud Pezer. Plasman među osam najboljih u Evropi je izborio hicem 20,13 metara u kvalifikacijama, dok je hitac 20,37 u finalu bio dovoljan za sedmu poziciju. Tako je mladi bh. atletičar izjednačio lični dvoranski rekord koji je postavio u Istanbulu nekoliko dana uoči EP.

"Zadovoljan sam nastupom u Beogradu. Da sam bacio više ili manje, ne bi se ništa promijenilo. Konkurencija je bila nevjerovatna, možda nikad jača u istoriji. Osvajači medalja su išli preko 21 metar, a rezultat šampiona Poljaka Konrada Bukovjeckog od 21,97 je nestvaran, najbolji u svijetu ove sezone. Kao da je bacao balon, a ne kuglu, a tek mu je 19 godina", rekao je 23godišnji Pezer.

Srebro je pripalo Čehu Tomašu Šaneku (21,43), a bronza prvom favoritu Nijemcu Davidu Štorlu (21,30).

Bh. reprezentativac je svjestan da je konkurencija u ovoj dsciplini iz godine u godinu sve jače. Mladi Zeničanin se nada da bi već u ljetnoj sezoni mogao ići preko granice od 21. metra.

"Otišao sam sa 11. najboljim rezultatom, a završio sam na sedmom mjestu. Puno je velikih imena podbacilo, među njima i Asmir Kolašinac, koji je istina bio i povrijeđen. Slijede pripreme za sezonu na otvorenom. Vjerujem da ću već ovoga ljeta ići preko 21 metar. Prije svega očekujem da bacim 20,50 kako bih izborio nastup na Svjetskom prvenstvu u Londonu", zaključio je bh. bacač kugle.

Zlato u skoku udalj je osvojio Izmir Smajlaj iz Albanije sa skokom od 8,08 m. Domaća uzdanica Lazar Anić je bio šesti (7,90). Osim Bukovjeckog, Poljskoj je zlato donio Marćin Levandovski koji je slavio u trci na 1.500 m. U trci na 400 m najbrži je bio Čeh Pavel Mašlak Batuhan Altintas (45,97). Zlato na 60 m odbranio je Britanac Ričard Kilti sa istrčanih 6,54 sekundi, što je najbolji rezultat u Evropi ove sezone.

Oboren rekord star 32 godine

Britanka Lora Mjuir je oborila rekord evropskih šampionata star 32 godine pošto je 1.500 m istrčala za 4.02,39, a reprezentativka Srbije Amela Terzić je zauzela je osmo mjesto s vremenom 4.25.15. Zlatne medalje su u subotu otišle i u ruke Grkinje Ekaterini Stefanidi (skok s motkom), Francuskinje Florije Gej (400 m), Anite Marton (bacanje kugle) i Airine Palšute (skok uvis).

Džonson na EP

Atletskom spektaklu u Beogradu je prisustvovao legendarni sprinter Ben Džonson. Vlasniku dvije olimpijske medalje ovo je bilo prvo takmičenje koje je pratio uživo poslije 20 godina. Džonson, kojem je 1988. oduzeto olimpijsko zlato zbog dopinga, danas će u Beogradu učestvovati na seminaru pod nazivom "Znanje je moć".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije