Atletika

Nikolić: Uživam u životu

Nikolić: Uživam u životu
Nikolić: Uživam u životu

Vera Nikolić, legendarna atletičarka, čije će ime ostati zabilježeno na listi svjetskih rekordera, sada uživa s unučićima i u putovanjima.

"Poslednjih pet godina sam se povukla iz atletike, zato što imam šestoro unučadi. Mnogo sam se za atletiku istrošila i želim da što više vremena provedem s porodicom, jer je to najlepše što mi se dogodilo", istakla je Nikolićeva, koja je proteklih dana boravila u Banjaluci kako bi promovisala prvi banjalučki polumaraton.

Zlatna Vera, kako su je zvali, sa 16 godina je postala reprezentativka. S nepunih 18, 1966. godine, osvojila je prvo zlato na evropskim prvenstvima za Jugoslaviju i to u trci na 800 metara, a godinu dana kasnije oduševila je svijet u Londonu, gdje je postavila svjetski rekord s rezultatom 2:00,5 minuta. Uslijedilo je još jedno evropsko zlato u Helsiniju 1971. godine, a među vrijednim rezultatima su i zlatne medalje sa Mediteranskih igara.

Znanje je prenosila na mlade, ali odlučila je da ode u zasluženu penziju. Iskustva sa staze mogla bi da prenese i na unučiće, međutim, oni se još nisu odlučili da krenu stopama bake Vere.

"Oni su još mali. Najstariji unuk ima 12 godina, a najmlađa unučica godinu dana. Moja želja je da se bave atletikom, ali oni sami moraju da odluče šta žele u životu", istakla je bivša reprezentativka nekadašnje Jugoslavije.

Ipak, Nikolićeva ima savjet za sve one koji se bave atletikom.

"Atletika je čudo. Atletika je sport u kojem koliko joj vi date, toliko vam ona vrati. Moram da kažem da sam radila atletiku. Nisam trenirala, ja sam radila atletiku. Dala sam sebe do maksimuma i dobila sam maksimum. Treba uraditi neku žrtvu u životu. Nije dovoljan samo talenat, mnogo je važan rad. Rad, rad i samo rad i doći će uspeh", ističe Nikolićeva, koja smtra da ekonomska kriza nije razlog za neuspjeh:

"Može se napraviti rezultat, bez ozbira što je kriza. Sponzori prepoznaju vrhunske talente i radnike i hoće da pomognu. U Srbiji je atletika počela velikim koracima da ide uzbrdo, što znači da ljudi gde vide rezultat žele i da pomognu."

I dok se mladi bore da dostignu Verine uspjehe ili bar da im se približe, ona pakuje kofere.

"Uživam u životu. Dobila sam nacionalno priznanje, putujem po svetu. Muž i ja želimo da što duže ostanemo zdravi da možemo da se krećemo i da putujemo. More je moj san. Moj muž je planinar, ali ja jako volim more. Uskoro odlazim na Skijatos i ne znam koliko ću ostati."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije