Atletika

Nikolija zlatna, Lejla srebrna

Nikolija zlatna, Lejla srebrna
Nikolija zlatna, Lejla srebrna

Atletičarka Nikolija Stanivuković i biciklistkinja Lejla Tanović osvojile su zlato i srebro za BiH na balkanijadama u Grčkoj i Rumuniji.

Stanivukovićeva je na Balkanijadi u Piteštiju trijumfovala s juniorskim rekordom BiH koji sada iznosi 4.747 bodova, a 13 bodova joj je nedostajalo da obori seniorski rekord Mladene Petrušić.

"Nikolija je ispunila očekivanja i najavu da je jedan od najozbiljnijih kandidata za osvajanje medalje, te izborila nastup na Evropskom juniorskom prvenstvu, koje će od 16. do 19. jula biti održano u Švedskoj. Četvrta Nikolijina medalja na balkanskim prvenstvima je pokazala da je ona najsvestranija atletičarka u BiH. Malo ko može da se pohvali sa dva zlata, srebrom i bronzom", rekao je Nebojša Matijević, selektor bh. reprezentacije.

Atletičarka banjalučkog Borca lične rekorde je ostvarila na 100 metara s preponama (15.80), skoku uvis (175 cm), bacanju kugle (8,87) i skoku udalj (5,35), slavila je na 100 metara prepone, skoku uvis i u trci na 800 metara (2:28,07), a još je nastupila u bacanju koplja (33,25) i u trci na 200 metara (26,85). Nastup na EP osigurao je i Marko Jovičić, koji je osvojio srebro na 800 metara kao i Rusmir Malkočević, koji je bio drugi na 400 metara s preponama s novim juniorskim bh. rekordom (53,53). Četvrtu medalju za BiH osvojio je Bojan Stanišić, kojem je pripala bronza na 1.500 metara, a nekoliko takmičara je bilo veoma blizu osvajanja odličja.

Tanovićeva je bila drugoplasirana na Balkanijadi u Grčkoj.

Organizatori su odlučili ukinuti kategoriju U23, pa je članica BK Puls iz Sarajeva i profesionalnog tima Salkano nastupila u najjačoj elite kategoriji.

"Ovo je bila najteža trka do sada s obzirom na to da je Lejla bila najmlađa učesnica u najjačoj kategoriji. Pripreme na Bjelašnici su nam uveliko pomogle s obzirom na to da je start bio na 1.350 nadmorske visine", rekao je trener Amar Njemčević.

Balkanijada je vrednovana i za svjetsku rang-listu, te je Tanovićeva osigurala dodatnih 20 UCI bodova u borbi za normu za OI u Riju 2016.

"Potajno sam se nadala medalji iako sam znala da će biti veoma teško s obzirom na stariju i iskusniju konkurenciju. Osvojila sam novih 20 UCI bodova koji će mi donijeti dalji napredak na listi", kazala je Tanovićeva.

Na ovom takmičenju montbajk reprezentacija BiH osvojila je još dvije medalje u juniorskoj konkurenciji. Antonio Barać bio je zlatni, dok je Marini Mandušić pripalo srebro. BiH je u generalnom poretku bila treća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije