Atletika

Obradović za "Nezavisne": Sve je izdržala, ponosan sam na nju

Obradović za "Nezavisne": Sve je izdržala, ponosan sam na nju
Foto: N.N. | Obradović za 'Nezavisne': Sve je izdržala, ponosan sam na nju

"Biti trener Ivane Španović, biti trener svetske šampionke je najlepši osećaj na svetu", rekao je za "Nezavisne" Goran Obradović, trener srpske atletičarke, koja je u nedjelju osvojila titulu svjetske prvakinje u skoku udalj.

Španovićeva je na dvoranskom SP u Birmingemu skočila 6,96 metara i ušla u istoriju srpske i svjetske atletike pobijedivši ispred trostruke šampionke svijeta u dvorani i najveće rivalke Britni Ris. Ostvarila je svoj veliki san, osvojila je svoje prvo svjetsko zlato nakon srebra i bronze na SP u dvorani i dvije brozne na SP na otvorenom.

"Nakon toliko pokušaja, toliko drugih medalja, toliko dobrih skokova, konačno imam i skok vredan svetskog zlata. Srećna sam", istakla je Španovićeva nakon osvajanja zlatne medalje i dodala da je Risova posebna i da bez nje ne bi toliko napredovala.

Iza Ivane su godine treninga, odricanja, borbe sa rivalkama, sa pritiskom, a posljednjih godina u svemu tome velika podrška joj je trener Obradović, trenutno jedna od najponosnijih osoba u svijetu sporta, ali i osoba zaslužna za veliki uspjeh srpske atletike.

"Sve je počelo 2013. kada je Ivana osvojila svoju prvu seniorsku medalju. Bilo je to na Svetskom prvenstvu u Moskvi i taj osećaj prve medalje je neprevaziđen. Od tada je prošlo pet godina, Ivana je osvojila devet medalja, što sa svetskih i evropskih prvenstava i olimpijskih igara, ali u toj kolekciji je nedostajala jedna zlatna sa svetskih prvenstava", rekao je Obradović i dodao:

"Trudili smo se da u poslednje četiri godine Ivana bude na visokom nivou, da na svakom takmičenju bude spremna da skoči preko sedam metara. Bilo je i takmičenja na kojima je skakala preko te granice, ali je konkurencija bila jača."

Sada su se kockice posložile. Ivana je imala odličan skok i iza sebe ostavila rivalke, među kojima je sedmostruka svjetska prvakinja Britni Ris.

"Nakon volšebnog poraza od Britni pre dve godine na SP u Portlandu, sada smo vratili istom merom. Britni ima sedam zlatnih medalja sa svetskih prvenstava (od toga tri sa dvoranskih) i do sada nije imala nijedno srebro ili bronzu. Izuzetno sam ponosan na svoju atletičarku koja je izdržala sve bitke sa vrhunskim skakačicama i koja se nije predavala nijednog momenta."

Veliko takmičenje sa sobom nosi pritisak, posebno kada se kao od Ivane očekuju medalje, ali ne više bilo koja, već zlatna, a ni treme ne nedostaje kako kod Ivane, tako i kod trenera Gorana.

"Trema postoji na svakom takmičenju, ali sada imamo više samopouzdanja nego kada smo počeli saradnju. U Birmingem smo došli sa saznanjem da će se Ivana boriti za zlato i to sa Britni, a kada smo videli da protivnice ne blistaju, samopouzdanje se podiglo i čekali smo priliku da zgrabimo zlato."

Španovićeva je zlatnu medalju prigrlila skokom u četvrtoj seriji, petu i šestu nije skakala, a neki su se iznenadili kada je preskočila petu.

"Nakon četvrte serije je osetila bol u skočnom zglobu i onda sam odlučio da ne skače petu seriju, kako bi se odmorila za šestu, poslednju. Ujedno smo i smanjili pauzu između skokova Britni Ris na minimum, i praktično samo što je krenula da se oblači, već je bila na redu za naredni skok. Nije uspela da izbije na prvo mesto, pa Ivani nije bilo potrebno da skače šestu seriju", rekao je Obradović, dodajući da daljine skokova na SP nisu bile velike  jer je u dvorani bilo hladno.

Najbolji rezultat Španovićeve u dvorani je 7,24 metra, koji je ostvarila na jučerašnji dan 2017, a na otvorenom je skakala 7,10.

"Ove godine nećemo juriti lične rekorde, jurićemo zlatne medalje i pobede u Dijamantskoj ligi, a naredni veliki cilj je zlato sa Olimpijskih igara, tako da ćemo svu našu pažnju usmeriti ka Tokiju i 2020. godini", istakao je trener svjetske prvakinje.

Ivana i svi njeni navijači se nadaju da će joj moći čestitati i titulu olimpijske šampionke nakon Igara u Tokiju, a sada će moći da je pozdrave i da joj čestitaju svjetsko zlato. Šampionki u skoku udalj danas će u podne biti priređen svečani doček u Atletskoj dvorani u Banjičkoj šumi u Beogradu.

Ivanino blago

1 bronza sa OI

2 bronze sa SP

3 medalje, zlato, srebro i bronza sa SP u dvorani

4 medalje sa EP, zlato i srebro na otvorenom i dva zlata u dvorani

Bez nerviranja, molim

Zbog loše organizacije i vremenskih prilika, Ivana Španović i Goran Obradović su morali da vozom iz Mančestera u svom aranžmanu stignu do Birmingema.

"Tako je bilo, sleteli smo u Mančester, ali nismo želeli da se iznerviramo. Srećom, došli smo dva dana ranije, pa je Ivana imala vremena za pripreme i odmor. Istina je i da smo se fenom grejali u hotelu, ali nismo dozvolili ni da nas to iznervira", rekao je trener Obradović.

Čestitke iz RS

Milorad Dodik, predsjednik RS, i Jasmina Davidović, ministar porodice, omladine i sporta RS, čestitali su Ivani Španović osvajanje zlatne medalje na SP.

"Godine upornog rada, zalaganja i odricanja zasluženo su krunisane ovim velikim uspjehom koji će ostati upisan u istoriji srpske i svjetske atletike. Ovo je još jedan uspjeh u bogatoj sportskoj karijeri kojim na najbolji mogući način promovišete svoju državu i narod, što i nas iz RS čini ponosnim. Želim Vam još mnogo uspjeha i velikih pobjeda", navodi se u čestitki Milorada Dodika.

Davidovićeva je, između ostalog, istakla da je Ivana "zlatnim slovima ispisala stranice istorije u skoku udalj i na najljepši način predstavila svoju zemlju."

"Vaši rezultati se s velikom pažnjom prate i u RS, a Vi nam uzvraćate na najljepši način - najsjajnijim medaljama", dodala je Davidovićeva.

Novak Đoković, srpski teniser

"Ko je svetski šampion? Ivanaaaa! Bravoooo. Bog te blagoslovio. Hvala ti za sve napore koje ulažeš da budeš najbolja što možeš i što voliš svoju zemlju i predstavljaš je na najbolji mogući način u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije