Atletika

Pajkić - Jolović: Nema uspeha preko noći

Pajkić - Jolović: Nema uspeha preko noći
Pajkić - Jolović: Nema uspeha preko noći

Snežana Pajkić-Jolović, bivša evropska prvakinja u trčanju na 1.500 metara, ističe da samo napornim radom može da se postigne uspjeh i da je do njega nemoguće stići preko noći, što obično žele roditelji, treneri, ali i sami sportisti.

"Jedini savet je rad, ali mukotrpan i višegodišnji rad. Ništa ne može preko noći da se postigne. Danas imamo problem, tako je i kod nas u Srbiji, gde bi svi preko noći da postanu šampioni, gde bi preko noći da budu rekorderi, da dođu do velikog novca. Nažalost, problem su roditelji koji kroz decu leče svoje neostvarene ambicije", ističe Pajkić-Jolovićeva i dodaje:

"I treneri su nestrpljivi, a ono što se priznaje i kod nas i u svetu je seniorska konkurencija. Super je kada ste uspešni u mlađim kategorijama, ali ako nemate rezultat u seniorskoj konkurenciji, to vam niko ne prizna. Mene danas svi vezuju za evropsku medalju iz Splita, jer je to bilo seniorsko takmičenje, a malo njih spominje i zna da sam dvostruka evropska prvakinja i da sam bila druga i treća na svetu u juniorskoj konkurenciji. Četiri godine zaredom sam postizala uspehe, što nijedna svetska trkačica nije ostvarila, ali to niko ne spominje. Roditelji, imajte strpljenja, pustite decu da uživaju u detinjstvu. Nemojte vršiti presing. Treneri, takođe, budite strpljivi i sačekajte da deca dostignu psihičku i fizičku zrelost da bi mogla da budu šampioni!"

Iako bi mogla da prenese znanje na mlade, Pajkić-Jolovićeva ne vidi sebe u ulozi trenera.

"Na vreme sam videla da trenerski posao nije za mene. To je težak i mukotrpan posao i svaka čast svim trenerima, i mom pokojnom treneru. Sada razumem kako se boriti sa svim poteškoća, ali nije ništa lakše ni obezbediti sve to. U celoj priči mi je bilo najlakše trenirati. Spremiš se, istreniraš, ostvariš rezultat...", naglašava ona.

Evropska šampionka iz Splita 1990, koju su povrede i sankcije spriječile da možda napravi još neki veliki uspjeh, posljednjih godina se brine da drugima obezbijedi dobre uslove i to kao potpredsjednik Atletskog saveza Srbije.

"Nije teško raditi taj posao kada ste okruženi pravim ljudima. Dolaskom Veselina Jevrosimovića na čelo Saveza desio se veliki uspon srpske atletike. Doveden je veliki broj sponzora, našim najboljim trkačima su obezbeđeni najbolji uslovi. Takve uslove nisam imala ni ja, ni generacije pre i posle mene. Njihovo je samo da 365 dana razmišljaju o stazi i kako će ostvariti što bolje rezultate. U ASS su sve bivši sportisti, šampioni... i mislim da uz pomoć privatnog sektora i politike, stručni deo moraju da rade ljudi koji su iz sporta. Oni moraju da imaju sluha i da znaju da li je sportisti potreban novac ili pripreme u januaru ili u decembru... Takođe, ne možemo sve svrstavati u isti koš kada je reč o finansijama, jer su različite potrebe za različite sportove", rekla je Pajkić-Jolovićeva.

Ona je bila jedan od promotera prvog banjalučkog polumaratona "M:tel city race Banjaluka 2015", na kojem je u nedjelju nastupilo više od 900 trkača.

"Svaka čast organizatorima. Prvi put organizovati trku i izvesti toliko trkača nije mala stvar i na tome bi mogli da im pozavide mnogo veći polumaratoni. Nadam se da će imati velike uspehe i da ćemo se viđati na 12.000 i na 120.000 trkača. Ovo je izuzetna stvar za Banjaluku, za RS i kompletan sport RS. Nadam se da će svi izvući pouku iz ove priče i raditi na popularizaciji grada i sporta. Najjeftinija reklama države je ulaganje u sport. Ako uložimo marku, vratiće se dve. Uz to, automatski nećemo ulagati u zdravlje. Apelujem na mlade da se bave sportom, stare da budu rekreativno u sportu... Čuvajte zdravlje i uživajte", rekla je Pajkić-Jolovićeva.

Oduševljena Banjalukom

Snežana Pajkić-Jolović ima samo riječi hvale za Banjaluku.

"Prvi put sam u Banjaluci i oduševljena sam. Grad je prelep, ušuškan, sa puno zelenila i dosta mladih ljudi. Oseti se pozitivna enegrija", rekla je nekadašnja prvakinja Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije