Atletika

"Pet zvjezdica" za Banjalučki polumaraton

"Pet zvjezdica" za Banjalučki polumaraton
Foto: Ilustracija | "Pet zvjezdica" za Banjalučki polumaraton

Banjalučki polumaraton dobio je sertifikat od EA (Evropska atletika) za kvalitet i bezbjednost u organizaciji događaja i "pet zvjezdica" kao najviši status u evropskoj atletici.

Kako je saopšteno iz Federacije Evropske atletike, trka u Banjaluci dobila je nagrađena za sveukupnu ispunjenost 54 atletska standarda među kojima su izuzetno kvalitetna organizacija događaja, visok nivo tehničke organizacije, idealna staza i maksimalna sigurnost trkača.

"Banjalučki  polumaraton ocjenjen je visokom ocjenom, što znači da događaj u Banjaluci garantuje dobar nivo bezbjednosti i zaštite i trkačima pruža zadovoljavajući nivo kvaliteta usluga u kategoriji trke s velikim brojem učesnika", navodi se u saopštenju iz sjedišta Evropske atletike.

Evropska Atletska federacija je prije nekoliko godina, po ugledu na IAAF značke kvaliteta koje ocjenjuju maratone i ulične trke, pokrenula inicijativu da se izvrši sertifikacija i standardizacija uličnih trka u Evropi. Za razliku od IAAF, gde značke (zlatna, srebrna i bronzana) zavise i od kvaliteta rezultata elitnih trkača, EA je postavila standarde koji se baziraju prevashodno na bezbjednosti i kvalitetu doživljaja za učesnike trka. Standardi bezbjednosti i kvaliteta za trke na javnim putevima EA je razvila na osnovu konsultacija i integracija pravila uz pomoć eksperata iz trkačke zajednice, a posebno predstavnika AIMS (Svetsko udruženje maratona i uličnih trka).

Da bi se postigli visoki standardi, trke se ocjenjuju u ukupno 54 kategorije koje pokrivaju oblasti administracije, sigurnosti i zdravstvene zaštite učesnika, mjerenje rezultata i ispravnosti staze, ekološke i društvene odgovornosti, kao i druge usluge.

Četvrti polumaraton biće održan 12. maja.

"Pripreme za organizaciju 4. Banjalučkog polumaratona su počele i teku u skladu sa planom i u saradnji sa mnogim institucijama i privrednim subjektima koji tradicionalno učestvuju u organizaciji ove kompleksne sportske manifestacije. Ove godine, Banjalučki polumaraton ima novi Run&more weekend koncept u trajanju od 11.-13.05. Imamo novu stazu, imamo ukupno 5 trka i očekujemo da Banjaluka od 11.-13. maja bude centar sporta, edukacije, kulture, druženja, muzike i dobre energije", najavili su organizatori Banjalučkog polumaratona dodavši da je priznanje Evropske atletike veliki podstrek i da je stigao u pravo vrijeme za pripremu još jednog velikog sportskog događaja u gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije