Atletika

Pistorijus: Držao sam je, ali bila je mrtva

Pistorijus: Držao sam je, ali bila je mrtva
Pistorijus: Držao sam je, ali bila je mrtva

Provjerio sam da li diše. Nije disala. Sjeo sam pored nje i plakao neko vrijeme. Osjetio sam krv kako curi po meni, kazao je juče Oskar Pistorijus, južnoafički paraolimpijac, u sudu u Pretoriji u procesu u kojem je optužen za ubistvo svoje djevojke Rive Stinkamp.

Suđenje, koje je u utorak prekinuto jer je poznatom atletičaru bilo loše kada je počela rekonstrukcija kobne večeri iz feburara 2013, nastavljeno je juče, a na stolici za svjedoke je bio optuženi. Blijed kao krpa opisao je šta se dešavalo nakon što je u kupatilu upucao Rivu, za koju je, kako kaže, milslio da je provalnik.

"Učinilo mi se da čujem kako diše. Pokušao sam da je podignem. Ruka joj je bila slomljena", rekao je Pistorijus.

Kaže da ju je polegao na tepih. Vidio je mobilni telefon, htio da zove u pomoć, ali je bio zaključan. Otišao je po svoj telefon, vratio se do Rive i nazvao prijatelja

Džona Stendera. Kaže da se bojao da je pomjeri da je još više ne povrijedi.

"Nisam znao šta da radim. Vidio sam da se bori da udahne. Nazvao sam pomoć i ne sjećam se zapravo što sam pričao, ali znam da mi je operater rekao da je moram dovesti u bolnicu", rekao je Pistorijus i dodao:

"Vrištao sam operateru da mi pomogne da je odvedem u bolnicu. Kada sam stigao do dna stepenica rekli su mi da je spustim jer je Hitna pomoć na putu. Sjeo sam na pod i čekao ih. Držao sam joj ruku u ustima pokušavajući joj pomoći da diše."

Njegov advokat Beri Ru pitao ga je zašto su plastične vrećice bile na mjestu ubistva. Pistorijus je odgovorio da ih je stavio kako bi spriječio curenje krvi. "Riva je već bila umrla na mojim rukama prije nego što je došla Hitna pomoć i znao sam da ne mogu ništa da učinim", rekao je južnoafrički paraolimpijac.

Pistorijusov advokat i juče je pokuša da dokaže da je njegov klijent nesrećnim slučajem ubio svoju djevojku pucajući nekontrolisano kroz zatvorena vrata WC kabine misleći da je unutra provalnik.

"Povukao sam okidač... Nisam imao vremena da razmišljam šta se događa", rekao je Pistorijus.

Tužilaštvo ga je optužilo da je nakon svađe namjerno ubio djevojku ispalivši u nju četiri metka iz pištolja kroz zatvorena vrata kupaonice. Tužilac Geri Nel je od Pistorijusa tražio da kaže istinu i da prizna.

"Ubili ste čovjeka. Recite: 'Pucao sam i ubio Rivu'", rekao je Nel.

"Nikada nisam planirao nekoga da ubijem. Pucao sam jer sam vjerovao da neko dolazi da me napadne", branio se Pistorijus.

"Stoper zombija"

Pistorijus je juče mora da demonstrira kako je palicom za kriket razvaljivao vrata WC kabine nakon što je, kako kaže, shvatio da je Riva možda unutra. Morao je da objasni i neke nepodudarnosti u izjavama u zapisniku nakon ubistva i ovim na suđenju.

Morao je da objasni šta znači "stoper zombija", potom je pušten video-snimak na kojem Pistorijus vježba gađanje u lubenicu, a u jednom trenutku govori: "Nije mekano kao što bi bio mozak, ali jeb...i je stoper zombija." Nel je tada optuženom pokazao fotografiju Rivine krvave glave. Pistorijus je počeo histerično da plače, pa ga je prvo tješila sestra, prije nego što je napustio sudnicu s psihologom zbog pauze za ručak.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije