Atletika

Pogledajte kompletne rezultate 3. Banjalučkog M:tel polumaratona

Pogledajte kompletne rezultate 3. Banjalučkog M:tel polumaratona
Pogledajte kompletne rezultate 3. Banjalučkog M:tel polumaratona

Kenijac Samjuel Naibei Kiplimo i Olivera Jevtić iz Srbije pobjednici su 3. Banjalučkog M:tel polumaratona. Ulicama grada na Vrbasu juče je trčalo više od 6.000 ljudi.

Kiplimo je 21,1 kilometar pretrčao za 1:04,07 časova, što je pet sekundi lošije od rekorda, a slavio je ispred Mađara Tamaša Nađa (1:11,14) i Lajoša Bereca (1:11,18).

"Dobra trka za mene, svakog kilometra sam pokušavao da popravim svoj rekord. Imali smo sreće da je bilo lijepo vrijeme i kada su ovakvi uslovi, mogu da pružim maksimum. Hvala na pozivu, bilo mi je lijepo ovdje, svi su prijateljski raspoloženi", rekao je Kiplimo.

Najbolje plasirani atletičar iz BiH, šestoplasirani Srđan Samardžić rekao je da je, s obzirom na uslove, prezadovoljan i dodao:

"Bio bih puno brži, nije bilo pretoplo, da mi profesionalci, koji smo ranije startovali, nismo u drugom krugu upali u grupu rekreativaca i da nismo morali šetati dio staze."

Jevtićeva je kroz cilj na Trgu Krajine prošla za 1:16,49 časova.

"Došla sam da uživam i pobedim i drago mi je što sam uspela. Imala sam do 13. kilometra rekord staze, ali kada smo ušli u grupu trkača koji su takođe trčali polumaraton, dosta sam izgubila ritma. Staza je divna, još samo da organizitor poradi na tome da se ne susrećemo sa trkačima koji zaostaju jer je bukvalno bilo stajanje i kretanje, ali dobro...", rekla je Jevtićeva i dodala da je na rezultat uticalo i toplo vrijeme.

Drugo mjesto je pripalo Mariji Vrajić iz Hrvatske (1:20,41), a treće Danijeli Kuna takođe iz Hrvatske (1:22,33). Završnica je kod dama bila dramatična jer je bh. olimpijki Lusiji Kimani bilo loše, a prema prvim informacijama, razlog je dehidracija. Loše se osjećala na 19. kilometru, ali je smogla snage da prođe kroz cilj gdje je morala da interveniše Hitna pomoć i preveze je u bolnicu.

Posebne nagrade dodijeljene su za najbrže Banjalučane Jelenu Kosić koja je ukupno bila sedma i Igora Mitrovića. Oni su od sponzora "Juvente" dobili poklon vaučer od 1.000 KM. Po 1.000 KM dobili su pobjednici Banjalučkog polumaratona.

Održan je i Gdrive štafetni polumaraton. U ženskoj konkurenciji pobijedile su takmičarke iz Škole atletike "Lusija Kimani" iz Prijedora, kod muškaraca su najbolji bili članovi ekipe "Otpisani" iz Prijedora, a nagrada za mješovitu štafetu otišla je u ruke ekipe NIS iz Srbije. Oni su od "Gazprom petrola" dobili poklon kartice za kupovinu goriva. Takođe, kompanija "Vivia" je u štafetnom polumaratonu uručila dva porodična poklona za porodice koje su istrčale trku, a oni su dobili aparate za vodu i količine vode potrebne za godinu dana.

Juče je održana i trka zadovoljstva na tri kilometra  Nektar fun run u kojoj su trčali mladi, oni koji se tako osjećaju, mame i tate da djecom, sa bebama u kolicima, a neki su sa starta krenuli sa kućnim ljubimcima. Najbrži su bili Zoran Bakić, koji je na poklon od "Banjalučke pivare" dobio 300.000 mililitara piva nektar, te mlada atletičarka Marija Mršić, kojoj je uručen digitalni fotoram.

"Bilo je odlično. Nije konkurencija bila jaka", rekao je Bakić dodajući da će pivo nekome pokloniti pošto ne pije.

Prema prvim procjenama organizatora, ulicama Banjaluke trčalo je više od 6.000 trkača iz pedesetak zemalja, što je rekord po broju učesnika.

"Slika je fantastična. Mi smo zadovoljni, sve je izgledalo na svetskom nivou. Mislim da bi svi svetski gradovi mogli da nam pozavide na ovome što se desilo", rekao je Vladimir Selec, direktor trke, i dodao da bi bilo još bolje za takmičare da je bilo hladnije.

"Izuzetno je bilo vruće, sparno i bilo je teško trkačima. Polumaratonski rekord nažalost nije oboren, ali mislim da je na to uvelikoj meri uticala vrućina."

Organizacija polumaratona ne bi bila moguća bez podrške, a ona je stigla od Ministarstva porodice, omladine i sporta u Vladi RS i Gradske uprave Banjaluka, te sponzora kompanija "M:tel", "Gazprom", "Banjalučka pivara", "Tropic & Moj market", "Vivia", "Juventa sport" i UniCredit banka.

Na ovom LINKU pogledajte kompletne rezultate 3. Banjalučkog M:tel polumaratona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije