Atletika

Ponosni na Tukin rezultat na EP

Ponosni na Tukin rezultat na EP
Ponosni na Tukin rezultat na EP

ZENICA - U zeničkoj Areni čelnici Atletskog saveza Bosne i Hercegovine danas su govorili o nastupu bh. atletičara na Evropskom prvenstvu u Cirihu sa posebnim akcentom na istorijski uspjeh Amela Tuke, člana AK Zenica, koji je na šampionatu osvojio 6. mjesto, oborivši državni i lični rekord.

"U Cirihu smo na prvenstvo otputovali sa malom ekipom. Imali smo dva bacača kugle, bacača koplja i trkača na 800 metara, Amela Tuku. Nadali smo se da ćemo imati i bacače kugle u finalu, ali ovo što je Amel postigao sigurno je istorijski uspjeh. Amelu nije bilo lako, imao je jako gust raspored, tri trke u četiri dana, i opet je uspio da obori nacionalni rekord, što se događa možda jednom od sto atletičara", izjavio je Suad Kaknjo, predsjednik Atletskog saveza BiH.

Atletski savez BiH je imao poteškoća s finansiranjem odlaska na ovo prvenstvo, te su ga platili u dvije rate.

"Trebali smo mi da imamo u timu još nekoliko ljudi, fizioterapeuta i barem još dva trenera. Drugi timovi su vodili i psihologe i drugu podršku. Recimo, reprezentacija Srbije je imala 15 dodatnih članova, a nemaju ništa bolje uslove nego mi. To dovoljno govori o nedovoljnoj afirmisanosti sporta u BiH, što je veliki problem", dodao je Kaknjo.

Mišo Pedalo, sekretar Atletskog saveza BiH, naglasio je kako pravih priprema nije ni bilo.

"Pripreme su se svele najviše na klupske pripreme, tako da pravih priprema nije ni bilo. Amel je pripreme obezbijedio u Italiji preko svog menadžera. Najveći problem u organizaciji priprema je nedostatak novca. Zenica ima solidnu podršku i rezultati se vide. Zahvalni smo svima koji daju podršku našim sportistima. Izostala je podrška onih koju su zaduženi da podržavaju Atletski savez", izjavio je Pedalo.

Tuka je rekao da se ove sezone maksimalno posvetio treninzima, iako je imao lakšu povredu zbog koje je pauzirao mjesec dana.

"Zahvaljujući ljekarima vratio sam se na stazu i počeo trenirati. Sve je išlo po planu, te sam i iz trke u trku bio sve bolji. Nakon mitinga u Madridu, kada sam ostvario najbolji rezultat sezone, nastavio sam pripreme u Veroni zahvaljujući svom treneru. Glavni cilj nam je bilo prvenstvo u Cirihu dok su ostale trke služile za održavanje i poboljšavanje forme. Zahvaljujem se svima koji su mi pomogli, čitavom timu, kolegama, pogotovo Hamzi Aliću koji je bio tu uz mene i bio mi uzor, ne samo kao sportista već i kao ljudska veličina", izjavio je Tuka, dodavši: "Ponosan sam i drago mi je da sam mogao da obradujem sve svoje sugrađane, kako u Kaknju i Zenici, tako i u čitavoj BiH. Ovo mi je dodatni motiv i mislim da moje vrijeme dolazi i da ću tek sada da pravim najbolje rezultate. Moram nastaviti dalje i ne smijem se opustiti jer atletika to ne trpi. Već sutra putujem u Amsterdam na veliki miting na kojem ću pokušati da napravim rezultat ispod 1:46:00, što smatram da je realno. Nakon toga se vraćam u Veronu i ostaje mi još miting u Zagrebu na kojem se nadam da ću ostvariti još bolje rezultat sezone, te oboriti državni i lični rekord."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije