Atletika

Preminuo Mehmed Sokolović, legenda bh. sporta

Preminuo Mehmed Sokolović, legenda bh. sporta
Foto: Ilustracija | Preminuo Mehmed Sokolović, legenda bh. sporta

Dugogodišnji predsjednik i počasni predsjednik Atletskog saveza BiH Mehmed Sokolović preminuo je juče u 88. godini, nakon kratke i teške bolesti.

Sahrana će se obaviti u petak u 13:30 na groblju Bare u Sarajevu, a komemorativna sjednica će se održati istog dana u 10:30 sati u sali Olimpijskog muzeja (Dvorana Zetra).

Zahvaljujući ogromnom doprinosu koji je dao obavljajući razne funkcije u AK Sarajevo i Atletskom savezu BiH, te brojnim drugim državnim i regionalnim savezima, na čijem je čelu bio dugi niz godina, postao sinonim bh. atletike, ali i sporta u cjelini, te da će ostati upamćen kao veliki čovjek i zaljubljenik u atletiku, koji je sa velikim entuzijazmom i požrtvovanjem, ne žaleći vremena ni truda, ugrađivao sebe u temelje sporta, ali posebno atletike.

Jedan je od onih sa najvećim zaslugama za obnavljanje atletske staze na Koševu, te organizavanje Mitinga solidarnosti u Sarajevu.

Sokolović je rođen 15. oktobra 1930. godine u Rogatici. Obavljao je brojne odgovome funkcije u privredi, upravi i politic!. Bio je upravnik Ciglana i sreski sudija za prekršaje u rodnoj Rogatici, jedan od direktora u Izdavačkom preduzeću "Svjetlost" i predsjednik Poslovodnog odbora SOUR-a "Investprojekt" u Sarajevu. Uz ove profesionalne obaveze bio je angažovan i u rukovodstvima privrednih komora Sarajeva, Bosne i Hercegovine i Jugoslavije, Kulturno- prosvjetnoj zajednici BiH i u više drugih asocijacija. Inicirao je pisanje i bio jedan od autora prve i druge Monografije Rogatice, koje su objavljene 1996. i 2009. godine u Sarajevu. Za svoj rad je dobio više državnih odlikovanja i društvenih priznanja.

Od druge polovine 1946. godine, kada je kao šesnaestogodišnjak učestvovao u organizaciji jesenjeg krosa i formiranju Sportskog društva "Mladost" u Rogatici, stalno je bio angažovan u sportu na volonterskoj osnovi, a najviše u atletici. Tako je u avgustu 1949. godine prvi put biran za potpredsjednika Atletskog saveza BiH. U svom angažmanu u sportu obavljao je brojne prestižne i vodeće funkcije. Bio je predsjednik Atletskog kluba "Sarajevo", tri mandata predsjednik atletskih saveza Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije, potpredsjednik Košarkaškog saveza BiH, predsjednik Sportskog saveza Sarajeva i BiH. Jedan je od osnivača Olimpijskog komiteta BiH ratne 1992. godine i u dva mandata član njegovog Izvršnog komiteta.

U njegovoj bogatoj sportskoj karijeri, koja je kontinuirano trajala 68 godina, a u atletici 65, treba izdvojiti sljedeće:

  • inicirao i bio glavni organizator obnove Olimpijskog stadiona "Koševo", rekonstrukcije i obnove "Atletskog centra" AK Sarajevo, te održavanje nezaboravnog IAAF atletskog mitinga solidarnosti  9. septembra 1996. godine na stadionu Koševo;
  • inicirao pisanje i bio jedan od autora i glavni redaktor monografije ,"Atletika u Bosni i Hercegovini od najstarijih vremena do danas" objavljene 2000. godine;
  • osnivač i predsjednik Upravnog odbora Fondacije za stipendiranje;
  • perspektivnih atletičara u BiH, koja je na volonterskoj osnovi uspješno djelovala u periodu od 2002. do 2011. Godine, kada je ugašena zbog narušenog zdravlja njenog osnivača.

Za svoje višedecenijsko angažovanje i ostvarene rezultate u sportu, prvenstveno u atletici, dobio je brojna prestižna domaća i medunarodna priznanja.  Spomenimo neka od njih:

  • proglašen je za počasnog predsjednika Atletskog kluba "Sarajevo" 1990. godine i Atletskog saveza BiH 2001. godine;
  • Zlatna medalja Evropske atletske asocijacije 1999. godine ,"za dugogodišnji doprinos razvoju evropske atletike”,
  • Zlatna medalja IAAF (Svjetske atletske asocijacije) 2012. godine , povodom 100 godina IAAF "za doprinos razvoju atletskog sporta”,
  • Plaketa Atletskog saveza Jugoslavije 1988. godine "za 40 godina volonterskog rada i izuzetan doprinos razvoju atletike”,
  • Republička plaketa 1963. godine i Plaketa Grada Sarajeva 1968. godine "za naročito uspješan rad na unapređenju fizičke kulture”,
  • Priznanje Nezavisnih novina i BHRT za životno djelo 2005. godine;
  • Nagrada Sportskog saveza BiH za životno djelo i izuzetan doprinos razvoju sporta u BiH 2006. godine.

Po dužini angažovanja u atletici i obavljanju dužnosti predsjednika Atletskog saveza Jugoslavije i Atletskog saveza BiH svojevremeno je bio doajen među predsjednicima preko 200 nacionalnih atletskih federacija u svijetu.

(asbih)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije