Atletika

Prvi slijepi polumaratonac u BiH: Plakao bih, ali nemam suza (VIDEO)

Prvi slijepi polumaratonac u BiH: Plakao bih, ali nemam suza (VIDEO)
Prvi slijepi polumaratonac u BiH: Plakao bih, ali nemam suza (VIDEO)

Mustafa Mehić postao je, uz pomoć trenera Tomislava Cvitanušića, prvi slijepi polumaratonac u BiH. Slijepi mladić i njegov trener Tomislav Cvitanušić ispričali su najljepšu i najhumaniju priču jubilarnog Desetog sarajevskog polumaratona.

Nakon šest mjeseci zahtjevnih priprema, Mehić je postao prvi slijepi polumaratonac koji je uspješno završio utrku, a drugi je, kako sam kaže, osvojio najviši vrh u svom uspješnom sportskom životu.

Koliko je odricanja, truda, zalaganja, ali i emocija bilo u pripremama i nastupu tog tandema na polumaratonu, najbolje ilustriraju Mustafine riječi 100 metara prije cilja: „Tomo, sad bih zaplakao, ali kako ću kad nemam suza.“

Rođen kao slabovidna osoba, Mustafa je prije četiri godine ostao potpuno slijep, doslovno preko noći.

Alio, to ga nije spriječilo da uspješno završi srednju školu i potom upiše Pravni fakultet u Sarajevu, gdje je položio sve ispite na prvoj godini, a onda se rodila želja da se bavi i atletikom.

Priču o Mustafinim ambicijama čuo je i Tomislav Cvitanušić – maratonac, triatlonac i prvi Ironman u BiH, planinar, jedan od začetnika ideje Sarajevskog polumaratona – i prvotnu želju za skakanjem udalj pretvorio u priču o trci na 21 kilometar.

(balkans.aljazeera.net)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije