Atletika

Ravnopravnost: Žene hodaju na 50 km

Ravnopravnost: Žene hodaju na 50 km
Ravnopravnost: Žene hodaju na 50 km

Međunarodna atletska federacija (IAAF) saopštila je da će uvesti novu disciplinu kojom će ženama biti dozvoljeno da se takmiče u brzom hodanju na 50 kilometara.

Disciplina u brzom hodanju na 50 kilometara do sada je bila jedina atletska disciplina u kojoj nije bilo takmičenja u ženskoj konkurenciji.

"Ovo je ogroman i nevjerovatan korak za ženska prava i za sve sportistkinje i takmičarke u brzom hodanju širom svijeta", rekla je Erin Tejlor-Tolkot.

IAAF je izmijenila svoja pravila kako bi ženama bilo dozvoljeno da se takmiče sa muškarcima u trci na 50 kilometara na Svjetskom ekipnom prvenstvu u brzom hodanju, koje će se održati u Rimu, 7. i 8. maja.

Tom odlukom ženama će biti dozvoljeno da učestvuju u mješovitim trkama sve dok IAAF ne uvede odvojeno takmičenje na 50 kilometara u ženskoj konkurenciji.

"To je jedan od posljednjih važnih koraka kojima želimo da osiguramo jednake prilike muškarcima i ženama za učešće na takmičenjima u organizaciji IAAF. Trka na 50 kilometara je do sada bila otvorena isključivo za muškarce", rekao je predsjednik IAAF Sebastijan Kou.

U posljednjim decenijama IAAF je uvela takmičenje u ženskoj konkurenciji u disciplinama skok s motkom i bacanju kladiva.

Amerikanka Erin Tejlor-Tolkot je 2011. godine ostvarila normu za učešće u državnim kvalifikacijama za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine, ali joj nije dozvoljeno da se takmiči, već je u timu mogla da bude samo kao gost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije