Atletika

Španovićevoj bronza u Sopotu

Španovićevoj bronza u Sopotu
Španovićevoj bronza u Sopotu

Srpska atletičarka Ivana Španović osvojila je u nedjelju bronzanu medalju u skoku udalj na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Sopotu skokom od 6,77 metara.

Ivana je najbolji rezultat ostvarila u posljednjoj, šestoj seriji i tako došla do druge bronze za pola godine, pošto je prethodno bila treća i na SP na otvorenom u Moskvi. Zlatom se okitila Francuskinja Elojz Lesije sa 6,85 metara, dok je srebrna bila Katarina Džonson-Tompson skokom od 6,84 metra.

Finale u skoku udalj u Sopotu nije pružilo mnogo uzbuđenja, a odmah su se osvajačice medalja odvojile od ostalih. Međutim, Španovićevoj je glavna konkurentkinja za bronzu bila Britanka Šara Proktor, koju je pobijedila za devet centimetara.

Španovićeva je u finalu ostvarila identičan rezultat kao u kvalifikacijama, a ispostavilo se da joj je to dovoljno za bronzu. Ivana poslije posljednje serije nije bila zadovoljna svojim rezultatom, vjerovatno zato što je prije dvije nedjelje na Balkanskom prvenstvu skočila 6,92 metra, što joj je rekord karijere.

Hrvatica Blanka Vlašić zauzela je šesto mjesto u skoku uvis, gdje su zlato podijelile Ruskinja Marija Kučina i Poljakinja Kamila Licvinko sa preskočena dva metra. Istu visinu preskočila je i Špankinja Rut Beitija, ali iz više pokušaja. Vlašićeva je preskočila 194 cm.

"Skočila sam koliko sam mogla. Nije jednostavno vratiti se na vrh. Dva velika natjecanja uoči SP su premalo. Ono što je najbitnije jeste da je tetiva odlično i što sam skakala bez bolova. Povratak je težak koliko fizički toliko i psihički. Treba još vremena", rekla je tridestogodišnja Vlašićeva.

Pobjednici po disciplinama, muškarci: 60 metara: Ričard Kilti (V. Britanija), skok udalj: Mauro da Silva (Brazil), sedmoboj: Ešton Iton (SAD), 1.500 metara: Ajanleh Sulejman (Džibuti), 400 metara: Pavel Maslak (Češka), skok motkom: Konstadinos Filipidis (Grčka), žene, 1.500 metara: Abeba Aregavi (Švedska), troskok: Jekaterina Konjeva (Rusija), 400 metara: Fransena Mekorori (SAD), kugla: Valeri Adams (Novi Zeland), skok uvis: Marija Kučina (Rusija) i Kamila Licvinko (Poljska), 60 metara prepone: Nija Ali (SAD).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije