Atletika

Sprinter star 91 godinu obara rekorde

Sprinter star 91 godinu obara rekorde
Sprinter star 91 godinu obara rekorde

Vrijeme je da se Usain Bolt pomjeri u stranu. Izuzetno brzi Jamajkanac i višestruki olimpijski šampion na 100 i 200 metara možda i nije najveći živi sprinter. Barem ne ako uzmemo u obzir godine.

Gledajući po godinama, Bolt ima veliku konkurenciju - Peruanca Antonija Delgada, koji sa svojih 91 godinu aktivno učestvuje u atletskim takmičenjima.

Delgado, penzionisani psihijatar, ovog je mjeseca osvojio titulu šampiona u trci na 100 metara u specijalnoj kategoriji takmičara od 90 do 99 godina. On je na Svjetskom šampionatu za starije atletičare u Lionu pretrčao tu stazu za izuzetnih 19,76 sekundi. Ali trka na 100 metara čak nije njegova specijalnost. Njegova omiljena disciplina je 300 metara s preponama, u kojoj je nekada postavio svjetski  rekord za kategoriju od 80 do 89 godina. Problemi sa sluhom otežavaju mu da daje intervjue i često njegova ponosna kćerka Iris, stara 57 godina, priča o uspjehu ovog vremešnog čovjeka i djeda šestoro unuka.

"On je rođen kao atleta. To je u njegovoj krvi. On se bavi sportom čitavog života", kaže ona. Delgado je nekada bio najbolji sprinter Perua. Tokom četrdesetih godina zabilježio je lični rekord od 10,9 sekundi u trci na 100 metara. Ipak, za dlaku je promašio učešće na Panameričkim igrama, koje je trebalo da mu bude  jedno od najvećih međunarodnih takmičenja dok je bio u vrhunskoj formi. On nikada nije prevazišao nezadovoljstvo neučešćem u tom takmičenju, ali mu je poslužilo kao velika motivacija da se nastavi baviti sportom. Dvije decenije kasnije, kada je bio u svojim četrdesetim godinama, radeći kao profesor psihijatrije na Univerzitetu u Arekipi, svom rodnom gradu, studenti su ga pozvali da se takmiči na studentskim igrama. Na iznenađenje mnogih, Delgado je bio značajno bolji od studenata koji su naizgled bili u boljoj formi. Tek kada je napunio 65 godina čuo je za atletiku za starije takmičare. Od tada mu se život promijenio i počeo je intenzivno učestvovati u trakama na 300 metara s preponama i na 100 i 200 metara, na takmičenjima u Južnoj Americi i svijetu. Ipak, prema riječima njegove kćerke Antonio nema poseban recept za dugovječnost. "On jede sve i jedino što radi je izbjegavanje konzumiranja crvenog mesa mjesec dana prije takmičenja". On je čak ranije bio strastveni pušač, pušio je dvije paklice cigareta dnevno od svoje mladosti pa do perioda kada je napunio 60 godina. Ipak, jedna od najinteresantnijih stvari vezanih za Delgada je činjenica da on nastavlja sanjati sportsku slavu kao i svaki mladić koji se bavi sportom. "On samo o tome razmišlja. Živi za trening i ne može dočekati naredno takmičenje. On apsolutno voliti trčati", kaže Iris.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije