Atletika

Suđenje Oskaru Pistorijusu: Svjedok čuo krike, a potom pucnjavu

Suđenje Oskaru Pistorijusu: Svjedok čuo krike, a potom pucnjavu
Suđenje Oskaru Pistorijusu: Svjedok čuo krike, a potom pucnjavu

Nisam kriv, rekao je na početku suđenja u Pretoriji južnoafrički atletičar Oskar Pistorijus, koji je optužen za ubistvo svoje djevojke Rive Stinkamp u februaru prošle godine.

Prvi dan "suđenja vijeka", kako su neki mediji nazvali ovaj proces, počeo je juče sa zakašnjenjem jer sudija Tokozile Masipa nije stigla na vrijeme. Nakon što je pročitana optužnica koja Pistorijusa tereti za ubistvo s predumišljajem (kazna i do 25 godina zatvora), paraolimpijac, koji je zadivio svijet svojom životnom borbom (rođen bez obje potkoljenice) i sportskim uspjesima, kazao je da je razumio optužnicu i da se ne osjeća krivim.

Pistorijus se brani tvrdnjama da je pucao u nju misleći da je provalnik koji je, dok su oni spavali, upao u kuću. Istraga je utvrdila da je 13. ferbruara 2013. Oskar sa nekoliko hitaca iz pištolja upucao Rivu dok je ona bila u kupatilu.

Džun Stinkamp, majka djevojke koja je bila poznati model, došla je u ponedjeljak u sudnicu jer želi da Oskara "pogleda u oči i sama vidi istinu o tome što je on uradio Rivi".

"Šta god da sud odluči na kraju ovog suđenja, ja ću biti spremna da mu oprostim... Ali, prvo želim da ga natjeram da pogleda u mene, Rivinu majku, i vidi bol i patnju koju mi je priredio. Osjećam da mi je to potrebno", rekla je Džun Stinkamp.

"Suđenje vijeka" izazvalo veliku pažnju u svijetu

Ona je sjedila pored Pistorijusove porodice, a njegova sestra stigla je u sudnicu sat vremena prije početka procesa. U sudnicu su takođe stigli i novinari, advokati i bezbjednosni zvaničnici, a za suđenje vlada veliko interesovanje javnosti. Prema navodima britanskog "Dejli telegrafa", više od 100 predstavnika medija je prisutno unutar i ispred sudnice. Prvi put na ovom ročištu Oskar Pistorijus se sreo sa majkom ubijene Rive od kada se tragedija dogodila, a "Dejli telegraf" javlja da se njih dvoje ovoga puta - nisu pozdravili.

Nakon izjašnjavanja o krivici branioci i tužilaštvo prihvatili su dokaz iz laboratorije, koja je utvrdila da u Pistorijusovom uzorku urina nije bilo tragova steroida, narkotika ili diuretika kada je izvršio ubistvo. Potom je saslušan prvi svjedok, Mišel Burger, žena koja živi u kući pored one u kojoj se desio zločin. Ona je opisala kako je izgledala ta noć, kakvi su se zvuci čuli, navevši da je sa mužem prvo čula kako ženski glas traži pomoć, a onda i muški.

"Potom se čula pucnjava. Poslije prvog pucnja uslijedila je znatno duža pauza nego ona koja je bila između drugog i trećeg, te trećeg i četvrtog", rekla je ona.

U nastavku prvog dana suđenja porodica ubijene često je negodovala kada je tužilac, u unakrsnom ispitivanju, tražio od Mišer Burger da više puta da iskaz o tome da li je sigurna da je čula pucnjavu.

"Ali, zašto bi ona lagala? Zašto bi lagala", pitala se porodica Rive Stinkamp.

"Gospodine, svako u Južnoj Africi zna razliku između udarca palicom za kriket i pucnja iz pištolja", nije se dala Pistorijusova komšinica, koja je naglasila da su krici odavali znake krvoločnosti čitave situacije u kući, na šta ju je tužilac upitao zašto tu riječ, o krvavoj svađi, nije iskoristila i kada je davala pisanu izjavu policiji. Suđenje je oko 15 časova završeno, a biće nastavljeno u utorak prijepodne.

Pistorijus, koji trči pomoću proteza od ugljeničnih vlakana, prvi je atletičar kojem su amputirane obje noge do koljena, a koji je učestvovao na Svjetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama. On je na Igrama u Londonu 2012. stigao do polufinala trke na 400 metara. Pistorijus je najuspješniji sprinter paraolimpijac. Bio je šampion na Paraolimpijskim igrama 2004, 2008 i 2012. godine u trkama na 100, 200 i 400 metara i u štafeti na 4x100 metara.

Presuda na kladionici

Južnoafrička javnost je tokom dana burno reagovala na ponudu kladionice "Pedi pauer" da kladioničari daju uloge na to da li će Oskar Pistorijus biti osuđen ili oslobođen.

"Smrt jedne žene nije sport, 'Pedi pauer'. Bolesno i sramno je da organizujete takvo klađenje. Sklonite tu ponudu i izvinite se", napisao je jedan od onih koji se na društvenim mrežama zalažu za ukidanje takve kladioničarske ponude.

Vježbao gađanje

Internetom kruže stravične slike s mjesta zločina u kući Oskara Pistorijusa, a Skaj Njuz ima snimak Oskara Pistorijusa kako vježba gađanje (meta mu je lubenica) ranzim oružjem, među kojim je i pištolj kojim je upucao Rivu. "Nije mekano kao ljudski mozak, ali ovim možeš zaustaviti zombija", čuje se glas na snimku, za koji mnogi kažu da je vrlo sličan Oskarovom.

25

godina zatvora prijeti Pistorijusu ako bude osuđena na ubistvo s predumišljajem

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije