Atletika

Takmičari iz Etiopije pobjednici maratona u Los Anđelesu

Takmičari iz Etiopije pobjednici maratona u Los Anđelesu
Takmičari iz Etiopije pobjednici maratona u Los Anđelesu

LOS ANĐELES - Pobjednik jednog od najvažnijih gradskih maratona na svijetu, maratona u Los Anđelesu, je atletičar iz Etiopije, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon bombaškog napada koji se dogodio prošle godine na maratonu u Bostonu, u Los Anđelesu su preduzete visoke mjere bezbjednosti prilikom održavanja maratona, na kojem je učestvovalo više od 25.000 sportista iz različitih krajeva svijeta.

U trci žena pobjedu je odnijela Amane Gobena iz Etiopije, koja je trku završila za dva sata 27 minuta i 37 sekundi, dok je u kategoriji muškaraca pobijedio njen sunarodnjak Gebo Burka, koji je kroz cilj prošao nakon dva sata 10 minuta i 37 sekundi.

Maraton je održan pod nazivom "Od stadiona ka moru", a ruta je krenula od stadiona "Dodger" sve do Santa Monike, ukupne dužine 42 kilometra i 195 metara.

Nakon Olimpijade koja je održana 1984. u Los Anđelesu, maraton je prerastao u tradiciju i održava se svake godine, a ukupan fond nagrada za ovu godinu iznosio je 110.000 dolara.

Amane Gobena, 31-ogodišnja atletičarka iz Etiopije, osvojila je 25.000 dolara za prvo mjesto, te 50.000 dolara bonusa.

U izjavi za AA, predsjednik LA Marathon LLC-a Trejsi Rasel kazao je da su visoke mjere bezbjednosti preduzete nakon bostonskog maratona.

"Sigurnost je za nas najvažnija stvar. Za razliku od prošlih, ove godine smo preduzeli i neke dodatne mjere. Kao što vidite, na cilju više nema porodica trkača. Kao i mnoge druge sportske organizacije, i mi smo povećali bezbjednost", rekao je Rasel.

Maraton u Los Anđelesu jedan je od pet najvećih u Americi, a poznati trkački časopis "Runner's World Magazine" ocijenio ga je kao "najbolji gradski maraton".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije