Atletika

Tatjana od srebra

Tatjana od srebra
Tatjana od srebra

Srpska atletičarka Tatjana Jelača osvojila je srebrnu medalju u bacanju koplja na Evropskom prvenstvu u Cirihu. Ona je svoj najbolji hitac izvela iz petog pokušaja, kada je koplje bacila 64,21 metar i tako postavila novi rekord Srbije.

Tatjana je nakratko držala i prvo mjesto, ali je Čehinja Barbora Špotakova bacala odmah poslije nje i "ispalila" pobjednički hitac - 64,41 metar. Bronzanu medalju osvojila je Linda Štal iz Njemačke, koja je još u prvoj seriji bacila svoj najbolji hitac - 63,91 metar.

"Ne mogu da sakrijem svoje oduševljenje, sreću i radost. Nisam želela da govorim o rezultatu i da najavljujem ništa, nego sam sve čuvala u sebi. Ostvarila sam ono što sam zamislila i sada  želim sve više. Hvala svima na neizmernoj podršci koju su mi pružili, nadam se da sam se na ovaj način odužila svima koji su verovali u mene. Idemo dalje", rekla je Jelača.

Ona je osvojila drugu medalju za Srbiju u Cirihu pošto je prethodno srebro uzela i Ivana Španović, koja je dobila poziv Evropske atletske federacije da predstavlja tim Starog kontinenta na Kupu kontinenata sredinom septembra.

Zanimljivo je bilo i u trci na 3.000 metara stiplčes. Francuski atletičar alžirskog porijekla Mehidin Mekisi Benabad ostao je bez zlatne medalje pošto je neposredno pred cilj skinuo majicu i tako završio trku. Benabad je bio ubjedljiv u finalu, a trku je završio za osam minuta, 25 sekundi i 30 stotinki. On je pedesetak metara prije cilja skinuo majicu, kratko je držao u zubima dok je mahao publici i na taj način proslavio osvajanje trećeg uzastopnog zlata na prvenstvima Evrope u toj disciplini. Francuz je neposredno po završetku trke dobio žuti karton zbog toga, ali je potom delegacija Španije uložila žalbu koja je i usvojena, pa je Benabad ostao bez zlata. Pošto je Benabad diskvalifikovan, zlatna medalja je pripala njegovom sunarodniku Joanu Kovalu. Po novoj raspodjeli medalja srebro je osvojio Kristijan Zalevski iz Poljske, a bronzu Anhel Mulera iz Španije.

Nije ovo prva glupost koju je francuski trkač napravio. Nakon trke na 1.500 metara u Monaku 2011. godine potukao se sa kolegom iz reprezentacije Mehdijem Baalom. Prije dvije godine u Helsinkiju osvojio je zlato na Evropskom prvenstvu u trci na 3.000 metara s preprekama, a kada mu je prišla maskota u kojoj je bila 14-godišnja djevojčica, Benabad joj je prvo izbio poklon iz ruke, a potom je odgurnuo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije