Atletika

Tri predstavnika BiH u Češkoj

Tri predstavnika BiH u Češkoj
Tri predstavnika BiH u Češkoj

Češka će od 5. do 8 marta biti domaćin Evropskog dvoranskog prvenstva u atletici, a Bosnu i Hercegovinu će predstavljati trojica sportista, Hamza Alić, Amel Tuka i Kemal Mešić.

Bh. tim na put kreće sutra, a dan prije polaska bh. javnost su upoznali s očekivanjima i ciljevima na evropskoj smotri. Alić i Mešić će boje BiH braniti u bacanju kugle, a Tuka na trci na 800 metara. Alić je prije dvije godine u Geteborgu na EP uzeo srebro, ali sada je, priznaje, daleko od te forme.

"Geteborg je bio izvrstan, ostvario sam istorijski uspjeh za našu atletiku, ali sada nisam zadovoljan formom. Međutim, daću sve od sebe da ostvarim što bolji rezultat", kaže Alić.

Tuka je u karijeri do sada istrčao samo dvije trke, a u Češkoj ima šansu da istrči još tri.

"Znam da kolege, ljudi u klubu i Savezu očekuju dobar rezultat. U formi sam i dobra stvar je što sam trenirao u ovom zimskom periodu. Što se prvenstva tiče, nikad se ne zna šta se može desiti. Balkanijada u Turskoj na kojoj sam osvojio zlato nije na nivou evropskih takmičenja, ali svakako ću dati svoj maksimum", izjavio je Tuka.

Suad Kaknjo, predsjednik Atletskog saveza BiH, kazao je da je ovaj savez po ekonomskoj snazi mali, ali da je po takmičarskom duhu i rezultatima veliki.

"Prisutni smo na svim velikim takmičenjima, od balkanskih, evropskih, svjetskih do olimpijskih. Ovaj put naša tri atletičara učestvuju na Dvoranskom evropskom prvenstvu na koje idemo bez ikakvog pritiska. Ne postavljamo sebi visoke zahtjeve, ali se nadamo solidnom rezultatu", izjavio je Kaknjo te zahvalio svima koji su dali podršku za odlazak bh. sportista na dvoransko EP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije