Atletika

Tuka i Žunić prve zvijezde "Zenica 2017" mitinga

Tuka i Žunić prve zvijezde "Zenica 2017" mitinga
Tuka i Žunić prve zvijezde "Zenica 2017" mitinga

Amel Tu­ka, Ame­la Ter­zić, Ham­za Alić, Sti­pe Žu­nić... sa­mo su ne­ki od atle­ti­ča­ra ko­ji će sutra nas­tu­pi­ti na 8. me­đu­na­ro­dnom mi­tin­gu "Ze­ni­ca 2017".

Ta­kmi­če­nje na "Kam­be­ro­vi­ća po­lju" po­či­nje u 15.30, a učeš­će su na­ja­vi­li atle­ti­ča­ri iz Al­ba­ni­je, Bu­gar­ske, Crne Go­re, Fran­cus­ke, Grčke, Hrvat­ske, Ma­ke­do­ni­je, Mal­te, Nje­ma­čke, Ru­mu­ni­je, Slo­ve­ni­je, Srbi­je, Ka­ta­ra, Ukra­ji­ne i BiH.

"Sve je spre­mno za mi­ting. Na­ša pra­ksa je da ide­mo na kva­li­tet, a ne na kvan­ti­tet, ta­ko je i ovo­ga pu­ta, pa smo mno­ge ta­kmi­ča­re odbi­li jer ni­su za ovaj rang mi­tin­ga. Nas­tu­pi­će oko 150 atle­ti­ča­ra iz 15 ze­ma­lja, do­la­ze osva­ja­či me­da­lja s evrop­skih, svjet­skih prven­stva...", re­kao je Aziz Ke­velj, di­re­ktor mi­tin­ga, do­da­ju­ći da je bi­lo ot­ka­za zbog po­vre­da i nas­tu­pa na dru­gim mi­tin­zi­ma.

Ve­oma ja­ko ta­kmi­če­nje se oče­ku­je u ba­ca­nju ku­gle.

"Nas­tu­pi­će hrvat­ski ba­cač ku­gle Žu­nić, pe­to­pla­si­ra­ni s ovo­go­diš­njeg Evrop­skog dvo­ran­skog prven­stva, a me­đu uče­sni­ci­ma su na­ši Men­sur Pe­zer i Ham­za Alić, ta­ko da oče­ku­jem ve­oma ja­ko ta­kmi­če­nje. U dis­ku će nas­tu­pi­ti Mo­ha­med Ibra­him Mo­az iz Ka­ta­ra, osva­jač zla­tne me­da­lje sa Svjet­skog ju­ni­or­skog prven­stva, do­la­ze Fran­cus­ki­nja Ale­ksan­dra Ta­ver­ni­je, osva­ja­či­ca bron­za­ne me­da­lje na SP u Pe­kin­gu u ba­ca­nju kla­di­va, Al­ba­nac Izmir Smaj­laj, evrop­ski dvo­ran­ski prvak u sko­ku udalj...", is­ta­kao je Ke­velj.

Mno­go se oče­ku­je od bh. atle­ti­ča­ra Ame­la Tu­ke (800 m), tre­će­pla­si­ra­nog sa SP 2015. go­di­ne, ko­ji je ne­da­vno u Ita­li­ji sla­vio u trci na 400 m.

"Iz Ita­li­je sam do­šao sa­mo zbog mi­tin­ga, jer že­lim da nas­tu­pim pred svo­jom pu­bli­kom i za svoj klub. Trka na 400 m je bi­la uvod, a zbog po­vre­de mo­ja se­zo­na kre­će ma­lo ka­sni­je, ta­ko da ću u Ze­ni­ci ima­ti zva­ni­čno prvu trku na 800 m ove go­di­ne. Oče­ku­jem do­bru trku i po­ku­ša­ću da obo­rim re­kord mi­tin­ga", re­kao je Tu­ka.

Žu­nić je is­ta­kao da vje­ru­je da će naj­vi­še paž­nje pri­vu­ći trka na 800 m i nje­go­va dis­ci­pli­na - ba­ca­nje kug­le.

"Oče­ku­je nas vrhun­ski spe­ktakl u ove dvi­je di­si­ci­pli­ne. Na­dam se da će nas vri­je­me do­bro po­slu­ži­ti i da će bi­ti i re­kor­da", re­kao je Žu­nić.

U Ze­ni­ci će nas­tu­pi­ti i Ba­nja­lu­čan­ka Ste­fa­ni Vu­kaj­lo­vić (ba­ca­nje kla­di­va), ko­ja tre­ni­ra u SAD, a me­đu po­zna­ti­jim uče­sni­ci­ma su Jan Kran­ber­ger (100 m), El­zan Bi­bić (3.000 m), De­jan Mi­leu­snić (ko­plje), Zo­ra­na Baj­ra­kta­re­vić (100 m), Ani­ta Hor­vat (400 m), Ame­la Ter­zić (1.500 m), Kris­ti­na Ra­ko­če­vić, Po­lin Puz, Dra­ga­na To­ma­še­vić (disk)...

Osim ta­kmi­če­nja na 100, 400, 800, 1.500 i 3.000 m, skoku udalj, ba­ca­nju ku­gle, ko­plja, dis­ka i kla­di­va, u ne­zva­ni­čnom di­je­lu pro­gra­ma pla­ni­ra­ne su trke u ko­li­ci­ma za oso­be s in­va­li­di­te­tom, trke za dje­cu pred­škol­skog uzras­ta, trke ju­ni­ora na 200 m, kao trke i na 300 m za dje­voj­či­ce ro­đe­ne 2001. i ka­sni­je.

Za na­gra­de 10.300 evra

Na­gra­dni fond mi­tin­ga u Ze­ni­ci je 10.300 evra.

"Te­ško je op­sta­ti i obe­zbi­je­di­ti bo­gat na­gra­dni fond, po­se­bno u vri­je­me ka­da se mno­gi mi­tin­zi pres­ta­ju or­ga­ni­zo­va­ti i ka­da se sma­nju­ju na­gra­dni fon­do­vi. Mi smo us­pje­li i da ga po­ve­ća­mo. Bi­lo je te­ško, ali us­pje­li smo za­hva­lju­ju­ći gra­du Ze­ni­ca, kan­to­nu, FBiH i spon­zo­ri­ma", re­kao je Aziz Ke­velj, di­re­ktor mi­tin­ga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije