Atletika

Tuka obradovao mališane sa posebnim potrebama u Tuzli

Tuka obradovao mališane sa posebnim potrebama u Tuzli
Tuka obradovao mališane sa posebnim potrebama u Tuzli

TUZLA - Atletsko prvenstvo za osobe s posebnim potrebama, održano je danas na stadionu ”Tušanj” u Tuzli. Učestovovaće više od 220 takmičara iz 15 bh. gradova, a specijalni gost takmičenja bio je najbrži Bosanac, Amel Tuka, koji je nastupio na revijalnoj trci na 100 metara.

-Čim sam dobio poziv od kolega bilo mi je veliko zadovoljstvo i čast odazvati se i podržati ovu manifestaciju. Ova djeca to zaslužuju u potpunosti, a iznenađen sam posjetom, odzivom takmičara, ali i medija koji su došli da ovo sve zabilježe- rekao je bronzani olimpijac sa svjetskog prvenstva iz Pekinga.

Organizator takmičenja bio je klub specijalnih sportova ''Tuzla'', uz podršku Grada Tuzla i Specijalne olimpijade BiH.

-Ovo je redovna aktivnost Specijalne olimpijade BiH. Danas imamo državno prvenstvo, na kojem učestvuje 22 ekipe. Dolazak Amela Tuke još jednom je pokazao veličinu tog čovjeka i sportiste, a to je primjer da osobe sa invaliditetom zaslužuju da se i njihovi rezultati vrednuju-kazala je Kada Delić, direktorica Specijalne olimpijade BiH.

Za Tuzlu me vežu lijepe uspomene, prvi zvanični nastup trčao sam na Tušnju

Najbrži Bosanac i najbrži atletičar na trci na 800 metara ove godine u svijetu, Amel Tuka, još jednom je pokazao da osim velikog sportskog talenta i uspjeha, posjeduje i ljudskost kakva je rijetka među slavnim sportistima u današnjem vremenu.

-Čim sam dobio poziv od kolega bilo mi je veliko zadovoljstvo i čast odazvati se i podržati ovu manifestaciju. Ova djeca to zaslužuju u potpunosti, a iznenađen sam posjetom, odzivom takmičara, ali i medija koji su došli da ovo sve zabilježe- rekao je Tuka.

U Tuzli je na atletskoj stazi stadiona Tušanj, Amel Tuka dočekan ovacijama i aplauzom brojnih mališana. Upravo je ta staza, donekle odredila sudbinu ovog atletskog velikana.

 

-Moji prvi ozbiljni sportski koraci nastali su upravo na atletskoj stazi stadiona Tušanj. Zbog toga me za Tuzlu veže lijepa uspomena. Bilo je to još dok sam bio učenik osnovne škole, 2008. Godine. Tada su me u školi prijavili kao člana atletskog kluba, došao sam u Tuzlu, što je i bilo moje prvo zvanično atletsko takmičenje. Tu sam pokazao svoj atletski talenat i zbog toga me za ovaj grad i stadion vežu lijepe uspomene- kazao je Tuka.

On je mladima u BiH koji se bave sportom poručio sljedeće.

-Samo nek slušaju roditelje, koji su im najbolji prijatelji i njihova im je podrška najpotrebnija. Neka vjeruju u sebe, svoj instikt, kao što sam to radio ja. Uspjeh im neće izostati- dodaje Tuka.


(NN/B.portal.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije