Atletika

Tuka uzeo zlato, Babić vraćen iz Turske

Tuka uzeo zlato, Babić vraćen iz Turske
Tuka uzeo zlato, Babić vraćen iz Turske

Bh. atletičar Amel Tuka osvojio je zlatnu medalju na Balkanskom dvoranskom prvenstvu, Mesud Pezer se okitio bronzom u Istanbulu, a Dušan Babić, jedan od kandidata za medalju, vraćen je iz Turske jer mu ističe pasoš.

Tuka je u subotu slavio u trci na 800 metara sa rezultatom 1:48.86 minuta, dok je Pezer bacio kuglu 19,36 metara. Hamza Alić je imao slabiji nastup od očekivanog i sa 18,91 metrom završio takmičenje u bacanju kugle na petom mjestu. Peta je bila i mlada skakačica uvis Nikolija Stanivuković sa preskočenih 1,73 metra.

Ipak, dan je obilježio i Babić, koji nije mogao da nastupi zbog pasoša, koji mu ističe u aprilu.

"Putovao sam ove godine u Slovačku, Austriju i nisam imamo nikakvih problema. Pasoš mi ističe sredinom aprila, međutim, odskoro je u Turskoj na snazi zakon po kojem pasoš mora da važi najmanje četiri mjeseca da biste ušli u zemlju. Čitav dan sam proveo na aerodromu, intervenisali su naš i turski savez, ali ništa nije pomoglo", rekao je Babić i dodao: "Prije polaska, u Sarajevu su mi rekli za novi zakon, ali i da bih mogao da uđem u Tursku ukoliko Turski atletski savez dostavi za mene garanciju, jer su nedavno imali sličan slučaj sa jednom tekvondoistkinjom kojoj su dozvoli ulazak u zemlju. Intervenisali su iz Saveza, međutim, bio je petak, šef policije na aerodromu nije bio tada na poslu, tako da sam ostao 24 sata na aerodromu."

Postojala je još jedna opcija da atletičar iz Banjaluke nastupi u Istanbulu, ali ni ona nije bila rješenje u ovom slučaju.

"Postoji mogućnost da se plate penali, 350 lira (oko 250 konvertibilnih maraka) i da se dozvoli ulazak u Tursku. I na to smo bili spremni, samo da nastupim, ali mi nisu dali ni tu mogućnost. Nije bilo šefa i niko nije smio da preuzme odgovornost", dodao je Babić.

Bila su to 24 sata nelagodnosti, ali i nade.

"Bio sam dva sata u policiji, poslije toga sam premješten u sobu od 30 kvadrata sa ljudima koji su imali probleme sa vizama. Bili su po jedan Iračanin, Sirijac i još neki ljudi. Prvi put sam se našao u takvoj situaciji, u početku mi je bilo neprijatno, nisam se mogao kretati, ali kada sam stupio u kontakt sa Savezom, bilo mi je lakše i svi smo očekivali da će problem biti riješen", rekao je Babić.

On se za Balkanijadu spremao posljednjih nekoliko mjeseci.

"Balkansko prvenstvo mi je trebalo biti najvažnije ove godine. Dobro sam se pripremio, priželjkivao sam medalju, ali šta da se radi. Nastavio sam sa treninzima u Banjaluci, nadam se da ću nastupiti na Dvoranskom prvenstvu Evrope u Pragu, a ako ne nastupim, onda je za mene završena dvoranska sezona. U tom slučaju ću se priremati za ljetni dio sezone", istakao je Babić.

BiH su u Turskoj predstavljali i Damir Redžepagić (400 metara, 10. mjesto), Svjetlana Graorac (60 metara, 15. mjesto) i Srđan Samardžić (3.000 metara, osmo mjesto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije